Japoncem naslov najboljših slaščičarjev na svetu

Deli novico s tvojimi prijatelji

Svetovno slaščičarsko prvenstvo (Coupe du Monde de la Pâtisserie) je mednarodno slaščičarsko tekmovanje, ki poteka vsaki dve leti v Lyonu, kulinarični prestolnici Francije. Na ediciji 2023 je sodelovalo 17 ekip iz vsega sveta, ki jih sestavljajo mladi slaščičarji.

V dvodnevnem tekmovanju so imeli slaščičarji na voljo 10 ur za ustvarjanje sladkih mojstovin. Vsako ekipo sestavljajo trije člani, vključno z enim sladoledarjem, enim slaščičarjem in enim mojstrom čokolade. Na letošnji ediciji je Japonska dosegla svojo tretjo zmago doslej na tovrstnem tekmovanju, medtem, ko so se morali domačini zadovoljiti z drugim mestom, na bronasto stopničko se je pa zavihtela sosednja Italija. Slavni francoski slaščičar Pierre Hermé se je zahvalil zmagovalcem za  “pozornost do podrobnosti, za vztrajnost in predanost”, pri izdelavi sladice na temo vetra in lahkotnosti v Chassieuju, mestecem zunaj Lyona. Podprvaki, domači Galski petelini, razočaranja niso skrivali, saj so za France24 dejali, da drugo mesto ni bil rezultat, ki so si ga zadali. Poleg prvih treh uvrščenih so sodniki nagradili tudi kanadsko ekipo. To so si zaslužili za okolju prijazno mojstrovino, saj so morali v kategoriji pripravitj sladice brez dodatkov in barvil, na temo podnebnih sprememb