Kakijeva pita

Poleg oljk, grozdja, kostanja in gob je jesen čas istrskega zlatega jabolka – kakija. Njegov čas je med koncem septembra pa vse do začetka decembra. Pri kosilih in večerjah ga z veseljem spremenimo v pito.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tokrat ponujamo recept, ki nam ga je zaupala Emilija Pavlič. Zanj potrebujemo sedem mehkih kakijev in sestavine, ki jih naštevamo v nadaljevanju.

Suhe sestavine

2 dcl pšeničnega zdroba (ne instant gres)

2 dcl moke

1 dcl sladkorja (če ste sladkosnedi, dodajte še 0,5 dcl medu)

ščepec soli

Mokre sestavine

4 dcl sladke smetane

3 majhna jajca (ali 2 veliki)

Postopek

Vse suhe sestavine damo v posodo in zmešamo. V drugi posodi stepemo mokre sestavine. Vzamemo pekač in ga namažemo z maslom. Na dno damo mešanico suhih sestavin, nanj položimo koščke kakijev in polijemo s polovico smetane z jajci. Celoten postopek ponovimo še enkrat, pito na vrhu preluknjamo z vilico, jo pokrijemo in damo v mrzlo pečico na 200 stopinj za 45 minut.