Kako omiliti alergijske nadloge, ki nas obiščejo na pomlad

Deli novico s tvojimi prijatelji

Topli dnevi, ki se vztrajno daljšajo, sonce steguje svoje žarke in nas boža, cvetlice že omamno dišijo … Zveni zelo prijetno, mamljivo in vendar je pomlad lahko prava nadloga za vse, ki nam prve cvetoče rastline povzročajo predvsem povečan izcedek iz nosu, pekoče oči, kihanje, srbečico in še kaj za zraven.

Alergijske nadloge pa lahko omilimo z zdravili ali z domačimi pripravki, ki pa nikakor ne smejo nadomestiti zdravniško predpisane terapije.

In kot vztrajna bojevnica proti alergiji, ki me obišče vsako leto ob istem času, čutim, da vam morem zaupati nekatere trike, ki so pomagali meni. Saj poznate, kihanje, smrkanje, pa še malo kihanja in tiste res neprijetne rane v nosni votlini, ki niso samo moteče, ampak tudi presneto srbijo.

Pa naj vas presenetim, zelo pomaga, če spijete dovolj vode, saj je le-ta tisto najbolj naravno čistilo, ki hkrati redči izcedek iz nosu. Nos, ki ga lažje čistite je tudi veliko bolj prehoden. Priporočam vam, da ob velikih, ampak res velikih količinah vode, zaužijete tudi zadostno količino kalcija in magnezija. Najbolje je, da svojo omaro za en čas napolnite s šumečimi tabletami, vedno pridejo prav. Verjemite mi, na mojem jedilniku se vsekakor znajdeta ob kakšnem res odlično pripravljenem obroku, pa še neprijetnega okusa nimata, kot kakšne grozne tablete ali sirupi. Pa vendar pazite, da ne pretiravate z njima, razen seveda, če vam zdravnik ne priporoči drugače.

Sicer pa ima resnično dober vpliv na naše telo tudi vitamin C. In če se na vašem vrtu kje skriva kopriva, si privoščite koprivin čaj, saj močno izsuši sinuse. Vsakodnevno pa si lahko privoščite čiščenje nosu s kamilico, kar pomeni, da jo skuhate, vanjo pomočite čisto vatko in z njo očistite nosno votlino.

Ko postanejo naše težave z alergijami neobvladljive in dalj časa trajajoče, pa vam toplo priporočam, da se o svoji težavi posvetujete z zdravnikom, še posebej, če nikakor ne morete ugotoviti na kaj točno ste alergični. In, ko boste izvedeli na kaj ste alergični, boste alergijo morda lahko celo preprečili, vaši sogovorniki pa vas bodo nehali čudno gledati, saj ne boste več vihali nosu zaradi alergij, ampak samo še v primeru, da vam kaj ne bo dišalo.

 

Tina Saražin