Koliko vode je dejansko potrebno, da skuhate popolne testenine?

Italijanski kuhar je podrobno opisal pogosto spregledan element kuhanja testenin.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Večina ljudi meni, da je priprava testenin preprosta: zavrete vodo, dodate malo oljčnega olja, testenine kuhate približno 12 minut, dokler ne postanejo mehke. Vendar pa strokovnjaki za italijansko kulinariko iz Eatalyja za Mirror razkrivajo, da bi morali uporabiti približno štiri litre vode za vsakih 450 gramov testenin.

Dodajajo še: “Čeprav bo topla ali vroča voda hitreje zavrela, lahko vsebuje več raztopljenih mineralov iz vaših cevi, kar vodi – in vsemu, kar kuhate v njej – daje rahlo kovinski okus,” zato priporočajo, da vedno uporabite hladno ali mlačno vodo in počakate, da zavre. Prav tako svetujejo, da v vodo za testenine dodate eno do dve čajni žlički soli, vendar šele, ko voda zavre.

Dodajanje olja pa – nikakor!

V Eatalyju, italijanski verigi restavracij in trgovin, za Mirror pravijo: “Nikoli ne bi smeli dodajati oljčnega olja v vodo ali testenine po odcejanju. Čeprav bi to lahko preprečilo, da bi se testenine sprijele, bo oljčno olje prav tako preprečilo, da bi se omake oprijele testenin.”

Povprečen Slovenec letno zaužije približno 5 do 6 kilogramov testenin. Čeprav je ta količina manjša v primerjavi s porabo testenin v Italiji (več kot 23 kilogramov na prebivalca), Slovenci še vedno uživajo v testeninah, zlasti v enostavnih domačih jedeh in mediteranskih receptih, ki so priljubljeni zaradi bližine Italije.