Počitniški recept: Carski praženec

Tokrat smo za vas pripravili recept za izvrsten zajtrk, sladico ali pa kar glavo jed ob kateri postrežemo kakšno solato. Carski praženec ali šmorn nam bo prav prišel tudi, ko bomo na obisku imeli otroke ali vnuke.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Da bi carski praženec postal puhast in mehak, se moramo držati nekaj nasvetov oziroma trikom, med drugim, da med seboj ločimo jajčne beljake in rumenjake ter da ga v prvi fazi pečemo pokritega.

Za štiri osebe potrebujemo: 

4 jajca
pol litra mleka
sol in sladkor
220 gramov moke
30 gramov masla
pest rozin
en dl ruma (po želji)
žlico sladkorja v prahu (po želji)

Carski praženec: postopek

Ločimo jajčne beljake in rumenjake in iz beljakov z nekaj sladkorja stepemo sneg. Medtem operemo rozine, ki jih namočimo v rum. Rumenjakom dodamo ščep soli in jih vmešamo, dodamo mleko in ob mešanju moko. Nazadnje mešanici dodamo rozine in jo z lopatko rahlo vmešamo v sneg iz beljakov.
V dovolj veliki ponvi stopimo maslo in vanjo vlijemo pripravljeno zmes. Ponev pokrijemo in pečemo toliko časa, da se “palačinka” spodaj rjavo zapeče, nato jo obrnemo. Če je prevelika, jo lahko najprej z lopatico razrežemo na štiri dele in obrnemo vsakega posebej. Nato šmorn spečemo še z druge strani in ga proti koncu z lopatico razrežemo na majhne dele, ki jih še nekajkrat previdno obrnemo.
Postrežemo na krožnike in po želji posujemo s sladkorjem v prahu.
K jedi se poda jabolčna čežana, marmelada, za bolj sladkosnede pa tudi nutelin namaz.
Za več receptov pobrskajte po naši rubriki kulinarika.