Za 5 oseb potrebujemo:
- 5 žlic ali več kuhane čičerike,
- košček lovorja,
- 5 žlic oljčnega olja,
- 2 drobni čebuli,
- 10 strokov česna (brez zelenega kalčka),
- 2 kosa kruha brez skorje,
- 2 jajci,
- žlico naribanih olupljnih mandeljnov,
- 5 žlic sveže naribanega parmezana,
- 5 žlic oljčnega olja,
- košček masla,
- 5 koščkov sira,
- 2 dl čičerikine vode.
Čičeriko operemo in namakamo v hladilniku vsaj 12 ur, če je sveže pridelana. Če je stara več kot eno leto jo namakamo 24 ur. Vmes vodo zamenjamo. Skuhamo brez soli, odcedimo, vodo shranimo. Narezano čebulo in česen operemo v vroči vodi, odcedimo in stresemo v hladno olje in počasi segrevamo. Ko se voda povre se čebula pocvre. Dodamo vročo čičeriko, še malo pocvremo in potlačimo z ročno tlačilko (ne s paličnim mešalnikom). Nato dodamo v čičerikini vodi namočen in zdrobljen kruh, stepena jajca, mandeljne, parmezan in po potrebi malo soli. Zmešamo in postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se zmes zgosti. S kleščami za sladoled zajemamo maso in jo damo na presejane drobtine Kepice sploščimo z žlico. Segrejemo ponev, če ni iz umetne mase, dodamo olje in maslo in v mlačno maščobo zložimo polpetke. Nekoliko zvišamo temperaturo in med peko jih večkrat obrnemo. Na vsako damo košček sira, prilijemo nekaj žlic vroče čičerikine vode, pokrijemo in prevremo.
Nasvet: Polpetke lahko pripravimo iz polovice polovice stročnic in polovice mletega mesa.
Vse stročnice namakamo v hladilniku, da se kasneje med kuhanjem ne penijo, nato jih damo kuhat brez soli, da je olupek bolj mehak.
Nasvet: Ko jed zalivamo ali obračamo, posodo vedno odmaknemo z ognja. Vročo jed zalivamo z vročo vodo, mlačno z mlačno, hladno s hladno.
Nasvet: Stročnice lahko tudi shranimo za dan ali dva z vročim polnjenjem – odvzamemo zrak in da ne dajemo jedi v skrinjo . N. pr. vroč fižol ali drugo kuhano jed, ki jo sami pripravimo – razen krompirja, nalijemo v vroč kozarec, tesno zapremo z novim pokrovčkom, še malo pokuhamo – pasteriziramo, ohladimo in shranimo v hladilnik. Kozarček lažje odpremo, če ga prebodemo.