Posebno priznanje kuharskima šefoma iz Primorske

Gault&Millau Slovenija v svoj izbor najboljših za leto 2023 uvrščajo mnoga sveža gastronomska imena, ki navdušujejo s svojim edinstvenim kulinaričnim pogledom in razvojnim potencialom. Med prejemniki posebnih nagrad in restavracij s štirimi kapami najdemo tudi mnoga že uveljavljena imena in restavracije, ki vztrajno vzdržujejo kakovost in vrhunskost svojega ustvarjanja. 

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sedem posebnih nagrad je letos prejelo osem ustvarjalcev, med prejemniki sta namreč kar dva chefa tradicije, ki sta navdušila s svojim spoštovanjem in negovanje slovenske kulinarične tradicije.

Chef Ivica Evačić (Restavracija Hotela Marina, Izola) in chef Matej Tomažič (Majerija, Slap) prihajata iz primorske regije in nosita pomembno poslanstvo; ohranjanje bogate kulinarične dediščine regije, tesne povezave z lokalnimi kmetijstvom in surovinami, živili ter tudi tesne povezanosti z lokalno skupnostjo oziroma socialnim okoljem.

majer
Majerija, Matej Tomažič

Izbrati dva posebna nagrajenca znotraj ene kategorije ni neobičajna praksa Gault&Millau družine: »Slovenija je že tako tesno povezana s svojo tradicijo, a ko dva posameznika tako navdušita s svojo ljubeznijo do tradicije, med njima ne gre izbirati, temveč nagraditi oba,« je dejala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija.

Na slavnostni podelitvi so naznanili tudi prihod novega vodnika za leto 2023. V njem je predstavljeno 180 restavracij, prek 100 POP zbirališč, 93 vinskih kleti z 278 ocenjenimi vzorci vina ter 25 karakterističnih slovenskih turističnih kmetij. Dostopen je na tej povezavi. 

Kdo so torej najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2023?

Najboljše restavracije:

  • Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape
  • Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape
  • Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape
  • Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape
  • Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape
  • Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape
  • Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape
  • Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape
  • JB restavracija, Ljubljana, 17/20, 4 kape
  • Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20, 4 kape

 

Posebna priznanja

  • Chef leta: Janez Bratovž, JB restavracija, Ljubljana
  • Chef prihodnosti: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Jagnjenica
  • Chefa tradicije: Ivica Evačić, Restavracija Hotela Marina, Izola in Matej Tomažič, Majerija, Slap
  • Mladi talent: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran
  • Najboljši slaščičar: Naser Gashi, Ljubljana
  • NajboljšI POP: eVino bar, Ljubljana
  • Najboljši sommelier/natakar: Miralem Junuzović, Bistro Štorja, Postojna