Glavni krivec za občutek teže po uživanju jedi s fižolom je fitinska kislina, naravna sestavina fižola, ki oteži prebavo. Zato je pomembno, da fižol namočimo čez noč, da preprečimo napihnjenost.
Če ste pozabili namočiti fižol, ni treba skrbeti. Vse, kar morate storiti, je, da pravilno izkoristite prvo vodo, v kateri kuhate fižol.
Rešitev za napihnjenost
Mnogi recepti svetujejo, da fižol najprej položimo v vodo, nato pa to vodo zavržemo, ko voda zavre. Nato dodamo svežo vodo in nadaljujemo s kuhanjem fižolovega golaža po priljubljenem receptu.
V tej prvi vodi je vsa modrost. Tukaj je nasvet, kako pripraviti fižol, če ste ga pozabili namočiti čez noč:
1. Fižol dajte v posodo s hladno vodo, dovolj, da ga pokrije, in segrevajte na srednjem ognju, dokler voda ne zavre.
2. Ko voda zavre, ugasnite ogenj in pustite, da stoji v vroči vodi vsaj pol ure . Ta faza je ključna, saj omogoči, da fižil nabrekne, čas kuhanja pa je krajši, hkrati pa se fitinska kislina in druge spojinie ki lahko povzročajo napihnjenost, začnejo razgrajevati.
3. Po tem, ko je odstajal v prvi vodi, ga odcedite in vodo zavrzite. Nato dodajte svežo vodo in nadaljujte kuhanje po običajnem receptu.