Stavka zdravnikov: Preklic soglasja za nadurno delo v slovenski Istri

Ta petek je v veljavo stopil preklic soglasij za nadurno delo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Stavka zdravnikov v Sloveniji še vedno poteka. Od petka, 1. marca, bo preklicano soglasje za nadurno delo začelo veljati, zato nas je zanimalo, kako bo potekalo delo zdravstvenih ustanov v slovenski Istri?

Preklic soglasja za nadurno delo 

V Zdravstvenem domu Koper je skupno zaposlenih 68 zdravnikov. Od tega jih je 8 umaknilo soglasje za nadurno delo. Do zdaj ni bilo preklica umika soglasij. Od 1. marca 2024 bodo nekatere ambulante po nočni izmeni oziroma dežurstvu zdravnika zaprte. Nadomeščanje bo urejeno – nadomeščale jih bodo ambulante, ki jih tudi sicer, so potrdili iz ZD Koper.

Po informacijah, ki smo jih na uredništvu prejeli prejšnji mesec, je v Izolski bolnišnici preklic nadurnega dela podpisalo 71 zdravnikov; v ankaranski Valdoltri pa je 20 zdravnikov podpisalo, da ne bo več delalo nadur. Dodatne informacije še vedno pričakujemo.

Fides 

Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides traja od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v ločenem zdravstvenem sektorju, določitev kariernih poti zdravnikov in odpravo plačnih neenakosti, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po več pogajanjih z vladno stranjo, ki niso prinesla napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih ustanov predajo preklice soglasij za nadurno delo.