Sestavine:
– 500 g moke (lahko uporabite navadno ali moke tipa »00«)
– 12 g kvasa
– 1 čajna žlička soli
– 2 žlici olivnega olja
– približno 300 ml tople vode
– sveža zelišča po želji (npr. rožmarin, timijan, origano)
– groba sol
Postopek:
V majhno posodo natočite toplo vodo in raztopite kvas. Pustite, da se mešanica aktivira, kar traja približno 5-10 minut. Medtem v večji posodi presejte moko. Dodajte sol in 2 žlici olivnega olja. Počasi vlijte aktiviran kvas v moko in začnite gnesti testo. Postopoma dodajajte preostalo toplo vodo in gnetite testo, dokler ne dobite mehkega in elastičnega testa. Nato ga pokrijte s čisto kuhinjsko krpo ter pustite vzhajati na toplem mestu približno 1 uro.
Ko je testo vzhajano, ga prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko ali rahlo pomazanim z olivnim oljem. S prsti ga raztegnite po pekaču, da dobite želeno obliko fokače. Na vrhu testa naredite globoke vdolbine s prsti. V vdolbine potresite sveža zelišča po želji ter fokačo potresite z grobo soljo. Testo pustite še 30 minut na toplem, da vzhaja. Medtem segrejte pečico na 250 °C. Fokačo pecite 20 minut.
Sedaj ste sicer že navajeni, ampak še enkrat za vsak slučaj: tudi tokrat velja povabilo, da fotografije vaših fokač in prvomajskih žar dobrot in piknikov delite z mano na elektronski naslov
manca.hribovsek@obalaplus.si.
Pa lepe praznike!