Če nismo ravno ljubitelji mlincev kot priloge in nam ti ostajajo v omari ali smo nad to jedjo tako navdušeni, da jih znamo speči tudi sami, lahko te liste uporabimo tudi za pripravo lazanje.
Poleg vrečke mlincev (250 gramov) potrebujemo še eno veliko čebulo, dva stroka česna, oljčno olje,
800 gramov narezanih paradižnikov, sol, poper, svežo baziliko, 500 gramov jajčevcev (približno tri srednje velike), 500 gramov ricotte, 100 ml mleka, muškatni orešček, 200 gramov mozzarelle in 100 gramov parmezana.
Najprej pripravimo paradižnikovo omako, lahko pa uporabimo že pripravljen šugo. Če ga nimamo, olupimo čebulo in česen. Čebulo drobno nasekljamo in jo prepražimo na oljčnem olju. Česen stisnemo in na kratko prepražimo. Dodamo narezan paradižnik, začinimo s soljo in poprom ter kuhamo približno 15 minut. Svežo baziliko sesekljamo in vmešamo tik pred koncem kuhanja.
V drugi ponvi segrejemo olje. Jajčevce operemo in narežemo na približno 4 milimetrske rezine in jih popečemo.
Pripravimo še kremo iz ricotte. Sir zmešamo z mlekom in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Mozarello narežemo, parmezan pa drobno naribamo.
Nato pečico segrejemo na 200 stopinj ter ta čas sestavimo lazanjo. Dno pekača najprej premažemo s plastjo paradižnikove omake, nanjo položimo plast mlincev, ki jih prej lahko namakamo v slani vodi. Po vrhu namažemo kremo iz ricotte in jo pokrijemo s tanko plastjo paradižnikove omake. Po omaki razporedimo rezine jajčevca in jih posujemo s parmezanom. Nato ponovno položimo mlince in ponavljamo ta vrstni red dokler ne porabimo vseh sestavin.
Po vrhu lazanjo obložimo s kremo iz ricotte in rezinami mozzarelle, po potrebi potresemo s preostalim parmezanom. Pečemo jo v ogreti pečici približno 20 minut.
Recept za svojo lazanjo nam je pred časom zaupal tudi avanturist in gurman, Primorec Adam Šerc. Tudi z njegovimi idejami si lahko pomagamo pri pripravi te zanimive in priljubljene jedi.