Srčni infarkt pri ženskah in 5 atipičnih simptomov

Srčni infarkt je resno zdravstveno stanje, pri katerem pride do blokade krvnih žil, ki oskrbujejo srčno mišico s krvjo in kisikom. Pri ženskah se simptomi infarkta pogosto razlikujejo od tipičnih moških simptomov, kar lahko oteži pravočasno prepoznavanje in zdravljenje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Srčni infarkt pri ženskah se pogosto kaže z atipičnimi simptomi, ki so lahko drugačni od klasičnih moških simptomov. Medtem ko moški najpogosteje občutijo oster bolečinski občutek v prsih, ki seva v levo roko in čeljust, ženske lahko doživljajo bolj subtilne in manj specifične znake.

michel e fSO8pdTu8Pk unsplash

 Atipični simptomi infarkta pri ženskah

Atipični simptomi srčnega infarkta pri ženskah vključujejo neobičajno utrujenost, ki se pojavi nenadoma in brez očitnega vzroka. Drugi simptomi vključujejo postopno težko dihanje med običajnimi aktivnostmi, nenadne stiskajoče občutke v prsih, bolečino v zgornjem delu hrbta, ki se lahko pojavi med lopaticama ali v vratu, in nenavadne prebavne težave, kot so slabost in zgaga. Te simptome lahko spremljajo tudi palpitacije srca in nenaden hladen znoj, ki dodatno kaže na možnost srčnega infarkta.

Znake je treba jemati resno

Omenjene znake je treba jemati resno, še posebej, če so prisotni drugi kardiovaskularni dejavniki tveganja, kot so kajenje, visok krvni tlak, sladkorna bolezen ali visok holesterol. Ob pojavu teh simptomov je priporočljivo nemudoma poiskati zdravniško pomoč, saj bi lahko nakazovali na srčni infarkt.

Zakaj pride do infarkta?

Srčni infarkt se zgodi, ko je pretok krvi v srce močno zmanjšan ali popolnoma blokiran. To običajno povzroči nabiranje maščobnih oblog, holesterola in drugih snovi na stenah koronarnih arterij, ki oskrbujejo srčno mišico s krvjo. Posledično nastane krvni strdek, ki lahko popolnoma blokira pretok krvi. Brez kisika in hranil, ki jih kri prinaša, srčno tkivo začne odmirati, kar vodi do infarkta.