Štiri živila, ki manjkajo vaši prehrani, če nimate energije

Umor, nizek nivo energije in stalna utrujenost lahko predstavljajo izjemno frustrirajoče izzive, zlasti če ne morete natančno določiti korenine težave.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ne glede na to, koliko spite ali koliko kofeina zaužijete, se morda še vedno borite z utrujenostjo ves dan. Kot se je izkazalo, je eno od najpomembnejših področij za raziskovanje vaša prehrana. Vključevanje pravilnih hranil v obroke je ključni del omogočanja možganom, da delujejo kar najbolje, zlasti kar zadeva raven energije. Če se redno spopadate z utrujenostjo, vam morda manjkajo nekatera osnovna živila.

Hrana bogata z železom

Pomanjkanje železa je eden od pogostih vzrokov utrujenosti. Ta mineral ima pomembno vlogo pri številnih telesnih funkcijah, vključno s prenosom kisika v kri, kar je ključno za oskrbo z energijo. Zato lahko vključevanje živil, bogatih z železom, kot so listnato zelenjava, rdeče meso in obogatene žitarice, pomaga omiliti utrujenost, ki jo povzroča pomanjkanje železa.

Kompleksni ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati so še ena dragocena sestavina, ki bi morala biti prisotna v vseh obrokih, še posebej, če želite ohraniti visoko raven energije. Polnovredna žita in kompleksni ogljikovi hidrati enakomerno sproščajo energijo, izogibajoč se nihanjem, ki jih povzročajo enostavni sladkorji. Pomembno pa je poudariti, da je izbira kompleksnih ogljikovih hidratov ključna. Rafinirani ogljikovi hidrati, kot so tisti v belem kruhu in drugi predelani hrani, lahko škodijo vašemu zdravju.

Srečo imate, saj obstaja veliko okusnih zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko izberete, kot so rjavi riž, polnozrnat kruh, kvinoja in še veliko več.

Zdrave maščobe

Ne bojte se maščob, tudi če poskušate shujšati. Vedno je pomembno vključiti zdrave maščobe (znane kot omega-3 in omega-6) v obroke, saj so nujne za delovanje možganov, razpoloženje, regulacijo in proizvodnjo energije.

Obstaja veliko zdravih maščob, mnoge od njih pa so okusne. Možnosti, kot so avokado, oreščki, semena, olivno olje in še več, ne bodo samo pomagale možganom pravilno delovati, ampak lahko tudi spodbujajo zdravo srce.

Proteini

Dobro je znano, da so proteini ena najpomembnejših sestavin vaše prehrane. Ta makrohranila pomagajo pri vzdrževanju mišic in kosti, tvorbi hormonov in encimov ter oskrbi telesa in možganov z energijo.

Uživanje hrane, bogate s proteini, kot so nemastno meso, stročnice in mlečni izdelki, pomaga ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi ter zmanjšuje utrujenost.

Čeprav so nemastna mesa, kot sta piščanec in puran, nekatera najbolj priljubljena proteinska možnost, obstaja tudi veliko rastlinskih beljakovin, ki so enako zdrave in okusne. Ne glede na to, od kod jih dobite, je pomembno, da vsak dan dodate neko obliko beljakovin na svoj krožnik.”