Stric iz Amerike

Deli novico s tvojimi prijatelji

Dva mačka sta sta pred nekaj dnevi začela v državi New York pokašljevati. Lastniki so ju odpeljali k veterinarju, kjer so se po pregledu odločili še za test koronavirusa. Oba štirinožca, katerih imeni in spol so viri diskretno zamolčali, sta okužena s Covidom-19. Naj še dodam, da mačka živita v različnih krajih, virusa pa sta se oba nalezla od ljudi. V enem primeru od lastnika, v drugem pa od neznancev. Skrb za dva okužena štirinožca, je v deželi, kjer je za Covidom-19 umrlo več kot 44.000 ljudi, postala tako velika, da so novinarji o tem predsedniku Trumpu med brifingom v Beli hiši zastavili vprašanje. Trump je po obotavljanju izstrelil še eno ”bebavost”. Rekel je, da se okužbama ne čudi. Če so se korone navzele tako velike mačke kot so tigri v živalskem vrtu, je logično, da se je virus lotil tudi dosti manjših, domačih živali. Tigri so za zapahi, mačke niso. Torej?

 

Predsednika je popravil spidemolog dr. Fauci, ki je zatrdil, da preskok virusa z mačk na človeka ni verjeten. Ni pa nemogoč, sem sam razmišljal,in si dal prav, ker sem se pred dnevi ubranil namigov žene, ki si je zaradi monotonosti izolacije zaželela psa.

 

Zamišljen sem se odpravil po nakupih v Whole Foods, zdaj v lasti Jeffa Bezosa, ki je tako bogat, da bi vsak dan lahko zapravil 18 milijonov dolarjev, brez da bi se mu to poznalo. Ko sem dodobra napolnil voziček, se je oglasil alarm. V trgovini so pred tedni odkrili 16 okuženih uslužbencev. Ali je alarm zaradi korone? Strelov nisem slišal! Je kdo na drugem koncu velike trgovine grozovito kašljal in okužil vse naokoli? “Pustite vse, in hitro ven”, me je priganjalo osebje, ker očitno nisem bil dovolj paničen. “Zakaj?”, vprašam, povsem nonšalantno.“Plin uhaja”, mi je odvrnilo dekle, ki si je, da bi postala bolj prepričljiva, nadela temna očala, kot jih nosijo policaji.

 

Zunaj je bilo lepo sonce. Še najlepše so se imeli uslužbenci Whole Foodsa, ki so poplesavali po hip hop komadu, ki je bobnel iz Lexusa ene od uslužbenk. Ko je minilo 15 minut, sem se igre naveličal. Stopil sem do dekleta s temnimi očali, ki je zdaj stražila vhod v trgovino in dejal, da moram v garažo po avto. Ni me pustila. Zaprla je vrata trgovine, a me je slišala, ko sem jo vprašal: “Kako lahko zaprete vrata, ko pa je v trgovini polno plina? Ste poklicali gasilce?”

 

911 sem poklical jaz. V nekaj minutah se je pred trgovino pojavilo pet velikih gasilskih tovornjakov. Gasilci so se sprehodili po trgovini in kmalu za tem odšli. Ko sem končno odhajal iz trgovine, je na drugi strani ulica stal kombi: velik letak na njem je pozival Jeffa Bezosa, naj obolelim za korono plača bolniški dopust. Neprijavljena stavka je trajala pol ure.

Andrej Mrevlje