Tako je izgledal Sončev mrk (VIDEO)

Sončev mrk, eden najosupljivejših astronomskih pojavov, je nedavno znova očaral opazovalce po vsem svetu. Dne 8. aprila 2024 je bil svet priča izjemnemu dogodku, ko se je Luna postavila med Zemljo in Sonce, ustvarjajoč osupljivo zasenčenje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sončev mrk je astronomski pojav, ki se zgodi, ko se Luna postavi med Zemljo in Sonce ter delno ali popolnoma zasenči Sončevo svetlobo. To se zgodi le ob posebnih pogojih, saj so Sonce, Luna in Zemlja morajo biti v pravem položaju.

Ko Luna popolnoma prekrije Sonce, govorimo o popolnem sončevem mrku. Pomembno je omeniti, da tovrstni mrki niso vedno popolni, saj so odvisni od razdalje med Zemljo in Luno ter njenega kota glede na Sonce.

Sončevi mrki so redki in se lahko pojavijo le, ko je Luna v svojem mlaju in se nahaja v isti ravnini kot Zemlja in Sonce. Pogostost Sončevih mrkov je približno enkrat na vsakih 18 mesecev, vendar ni vsak Sončev mrk videti iz vsakega dela sveta.

Sončev mrk 8. aprila eden najdaljših 21. stoletja

Sončev mrk se bo v letu 2024 zgodil dvakrat, pri čemer se je prvi zgodil v ponedeljek, 8. aprila 2024. Bil je viden v Severni Ameriki, od Mehike preko ZDA do Kanade, v Sloveniji in Evropi pa ga ni bilo možno videti.

Opazovanje Sončevega mrka zahteva posebne varnostne ukrepe, saj lahko neposredno gledanje Sonca povzroči resne poškodbe oči. Najbolj varen način opazovanja mrka je uporaba posebnih sončnih očal ali projekcija s pomočjo teleskopa ali drugega optičnega pripomočka.

Včerašnji totalni Sončev mrk je trajal kar 4 minute in 28 sekund, kar ga uvršča med najdaljše mrke 21. stoletja. To je bila izjemna priložnost za astronome, ki so lahko podrobno študirali sončno korono.

Številni spremljali ta nenavaden dogodek

Leta 2017 je ocenjeno, da si je Sončev mrk ogledalo približno 215 milijonov odraslih v ZDA (88% odraslih v ZDA), bodisi neposredno bodisi prek elektronskih naprav. Doživeli so, kako se je Luna premikala pred Soncem, delno ali popolnoma zatemnivši svetlobo naše najbližje zvezde. Sončev mrk leta 2024 bi lahko bil še bolj vznemirljiv zaradi razlik v poti, časovnem razporedu in znanstvenih raziskavah.

Aprilski mrk je potekal tudi preko več mest in gosto naseljenih območij kot pot leta 2017. To je omogočilo večjemu številu ljudi, da so opazovali popolno zatemnitev Sonca.

Doživetje so zabeležili v svojih objektivih:

  • Tako je bilo videti v Meksiku, kjer se je Sončev mrk začel ob  11:07 po lokalnem času

  • Eden od pilotov je zabeležil ta nenavaden dogodek med svojim letom:

 

  • Na družbenem omrežju X je svoje doživetje delil tudi en uporabnik iz Dallasa:

Kakšen bo pomen Sončnega mrka v astrologiji?

Kakšne posledice ima Sončev mrk v astrološkem smislu, preberite v spodnjem članku naše astrologinje Jasmine Krt:

Energije tedna: TEDEN MOČI POPOLNEGA SONČEVEGA MRKA