Tzatziki – omaka, ki poživi (mesne) jedi

Tzatziki je klasična grška omaka, v osnovi sestavljena iz jogurta in kumar, ki se poda predvsem k mesnim jedem in je tako zanimiva popestritev piknikov ali običajnih mesnih obrokov, tisti, ki mesa ne jedo, pa bi tzatziki preprosto lahko namazali na popečen kruh.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za pripravo tzatzikija potrebujemo grški, najbolje ovčji, gost in kremast jogurt (125 ml), eno veliko kumaro ali dve manjši, dva stroka česna, dve žlici oljčnega olja, sol, poper. Če smo se nedavno mudili v Grčiji, lahko tam kupimo že pripravljeno mešanico začimb, sicer pa lahko jedi sami dodamo začimbe kot so koper, kot alternativa tudi peteršilj ali meto. Nekateri recepti vsebujejo tudi žlico kisa.

Kumaro operemo in olupimo (če ima debelejšo lupino) ter jo naribamo na cedilo, pod katerega postavimo posodo. Naribano kumaro posolimo in počakamo, da se iz nje izteče voda. Pri tem jo lahko sami ožemamo z žlico.

Česen nasekljamo na drobne koščke in ga skupaj s kumaro vmešamo v jogurt. Dodamo še ščepec soli, poper in oljčno olje ter dobro premešamo. Nato vsaj za pol ure postavimo v hladilnik in postrežemo ohlajeno. Omaka se dobro poda k mesnim jedem, na primer ražnjičem.