V gozdu naletel na skupino risov (VIDEO)

V četrtek so na svojem Facebook profilu Državni gozdovi Slovenije objavili čudovit posnetek, ki prikazuje lepote naše narave. Namreč, eden od opazovalcev je uspel posneti tri risi, na katere je naletel.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V Slovenskih državnih gozdovih so ob objavi posnetka navedli, da je prizor, ki so ga delili, redkost celo za izkušenega gozdarja. David Šircelj, eden od njihovih zaposlenih, je v torek v gozdu med čakanjem na kamion doživel izjemno nenavaden prizor. Trije risi so se približali njegovemu vozilu in niso kazali strahu ali občutka ogroženosti.

”Umaknili so se šele, ko je David stopil iz avta, pa še to ne ravno panično. Lokacije zaradi varnosti teh zaščitenih živali namerno ne bomo izdali” so še dodali ob objavi.

Risi so ogrožene živali

Risi so skrivnostne in čudovite divje mačke, ki naseljujejo gozdove in gorska območja Evrope, Azije in Severne Amerike. V Sloveniji so risi redkejši in so zaščitena vrsta, ki je znana po svoji eleganci, močnih mišicah in izjemni hitrosti ter agilnosti.

Podatki, ki so jih zbrali raziskovalci, so zaskrbljujoči, prihodnost risov pa je odvisna predvsem od ljudi.

V Sloveniji je ris zaščiten z zakonom in se trudimjo ohraniti in povečati njihovo populacijo. Kljub zaščiti in prizadevanjem za ohranjanje pa se srečanja z risi v naravi redko zgodijo, saj so ti sramežljivi in se izogibajo človeškemu stiku.

Capture 19