V Izolani na ogled razstava Barviti razgledi: Lep pozdrav iz Izole!

V Izolani – hiši morja je do 20. maja na ogled razstava Izolanke Žane Šuran Barviti razgledi: Lep pozdrav iz Izole! V teh dneh nastaja nova serija predstavitev izolskih gostinskih ponudnikov poimenovana Zgodbe izolskih okusov, ob tem pa se bo zvrstilo še veliko zanimivih dogodkov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Izolski turizem se je povezal z lokalnimi umetniki

Izolski trikotnik – oljke, vino in ribe, ki se zadnja leta prepleta v večini komunikacijskih in promocijskih zgodb, so na Turističnem združenju Izola letos nadgradili še s povezovanjem v kulturno-umetniško sfero. Zgodbo, ki jo v letošnjem letu tkejo umetniki, so pričeli z odprtjem razstave oblikovalke in ilustratorke Žane Šuran Barviti razgledi: Lep pozdrav iz Izole!. Ta bo na ogled v Izolani – hiši morja od četrtka do sobote med 11. in 17. uro. Avtorica je o seriji razstavljenih grafik povedala:

,,Pri tej seriji sem se bolj osredotočila na komunikacijo barv, kompozicije ter teksturo, saj sem želela ohraniti subjekt prepoznaven. Iskala sem načine, kako prikazati Izolo tako, kot jo vidim jaz – prijetno in prijazno, mirno, s karakterjem in zgodovino. Želela sem tudi izpostaviti neko lepoto v majhnih, morda nepričakovanih trenutkih.”

Nikola Prerdovic Barviti razgledi1

Poleg razstave pa so motivi Žane Šuran in še enega izolskega umetnika Milana Obradoviča – Karpa našli svoje mesto tudi na spominkih, ki so na voljo v TIC Izola ter spletni trgovini Visit Izola. Ti ne bodo nosili le spomina na obisk Izole, temveč so predvsem trajnostni in uporabni. Reprodukcije njunih umetniških del namreč krasijo bombažne vrečke, kratke majice in razglednice, ki so, poleg prinašanja lepih pozdravov, zaradi svoje estetske vrednosti lahko tudi uokvirjen spomin na Izolo.

Dela so v mnogih pogledih pravo nasprotje in na svoj način upodabljajo značaj Izole in njene skrite kotičke. Žanina dela umirjeno govorijo o prepoznavnih točkah Izole, medtem ko Karpova živahno pripovedujejo groteskne namišljene zgodbe z elementi nekdanjega ribiškega mesta.

Domačini ostajajo glavni akterji izolskih komunikacijskih zgodb

V teh dneh nastaja nova serija predstavitev izolskih gostinskih ponudnikov poimenovana Zgodbe izolskih okusov; dve zgodbi, ki sta aktualni v teh spomladanskih dneh sta že objavljeni. Predstavljena je Art Kavarna Odeon, trenutno edina, ki v Izoli ponuja vegetarijansko ponudbo in Restavracija hotela Marina, ki na sodoben in trajnosten način sledi istrski tradiciji za kar je bila tudi nagrajena, tako z Michelinovim priporočilom kot Gault & Millau priznanjem. Slednjega je kot Chef tradicije prejel Chef Ivica Evačić – Ivek. Zgodbe se osredotočajo na predstavitev trajnostne kulinarike in pa tradicionalne izolske oz. istrske recepte.

visit izola foto jaka ivancic web 1619x930
Tanja Plešivčnik, ustvarjalka brezmesnih jedi v Art kavarni Odeon. Avtor fotografije: Jaka Ivančič
Že jutri, 26. 4. ob 20.00 bo na sporedu koncert skupine S.A.R.S.Hangar Bar.
sars
S. A. R. S.
Nato pa bodo sledili še naslednji dogodki:
🔹petek, 28. 4. ob – 14.00 – Orange Wine Festival
🔹petek, 28. 4. ob – 19.00 – Kulinarika z oranžnimi vini – DeGrassi Aperitivo Bar
🔹ponedljek, 1. 5. od 6:30 do 10:45 – Prvomajska budnica
🔹ponedeljek, 1. 5. – Koncert: NOAIRHangar Bar
Več info o dogodkih na spletni strani: https://www.visitizola.com/dogodki
V Kopru in okolici bo organiziranih več dogodkov, ki bodo obeležili praznovanje prvega maja. Vabljeni na naslednje:

 

Na predvečer praznika dela zagorijo številni kresovi na podeželju, med najbolj prepoznavnimi in tradicionalnimi je zagotovo kresovanje na Markovcu. Večji prireditvi pa se obetata 1. maja v Marezigah in na Socerbu.

Socerb 2019 2
Socerb 2019 (Visit Koper)

V Marezigah pripravljajo Roštiljado na razgledu. Program bodo popestrili člani skupine Lisjaki, ansambel Skrivnost, Šavrini in anka Šavrinke, prišel bo tudi Maršal Tito. Ogledali si boste lahko tudi domač živalski vrt.

Tradicionalno praznovanje prvega maja pa bo tudi na Socerbu. Poleg kulinarične ponudbe se obeta pester program, ki ga bodo oblikovali člani folklorne skupine Oljka, gledališka skupina Dekani, Klapa Capris in skupina Gedore. Poskrbeli bodo tudi za najmlajše. Ob tej priložnosti pa bo Obalno planinsko društvo organiziralo pohod z začetkom pri gradu na Socerbu. Med hojo, ki bo trajala okvirno tri ure, si bodo pohodniki ogledali ostanke utrjenih položajev prve svetovne vojne pod Ocizlo, del Tigrovske poti, samo vas Ocizla in jamo pod vasjo Beka.

Pestro prvomajsko praznovanje na Socerbu