Vrt v maju

Mesec maj, ki je zelo pomemben za naš vrt, trka na vrata. Aprila ni bilo veliko padavin, zato upamo, da jih bo več maja. V vrtu je dogajanje pestro. V zelenjavnem vrtu lahko nekatere pridelke že  pobiramo, nekatere šele sejemo in sadimo, obogatimo ga s  setvijo  bučk, kumaric, melon, lubenic na stalno mesto.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Maj je zelo pomemben mesec za naše plodovke. Posadimo kakovostne sadike, da bomo dobili s popolno oskrbo tudi kakovostne plodove. Sadike paradižnikov, paprik, feferonov, jajčevce dobimo v specializiranih trgovinah. Pri sajenju pazimo, da so rastline zdrave in lepo razvite. Pomembno je, da  je gredica primerno pripravljena in pognojena. Ob sajenju je potrebno rastline izdatno zaliti in jim po potrebi  postaviti še oporo. V rastnem obdobju skrbimo, da rastline ne trpijo suše in so pravilno prehranjene. S primerno oskrbo nas bo bogato obdarila s kakovostnimi pridelki.

Zeliščni vrt se že bujno razrašča. Temperature so poskrbele, da so se rastline prebudile, začele črpati hranila iz komposta in prsti, mnoge cvetijo maja.  Rožmarin nas razveseljuje s svojimi modrimi cvetovi  že od zime in nas bo vse do  poletja.  Ognjič, svetlin, boreč, materina dušica  nam s svojimi krasnimi cvetovi polepšajo dan. Maju lahko že nabiramo kamilice, koprivo, bezeg, rožmarin, meto, lubje breze. Pri nabiranju je pomembno, da se poglobimo v rastline, da rastline pravilno sušimo in jih shranimo tako, da ohranijo čim več vrednosti.

V sadnem delu vrta je primarno opravilo skrb za zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi.  Rastlinam lahko pomagamo s pripravki za krepitev, in sicer z biostimulatorji. Lahko so izvlečki morskih alg, aminokisline ali izvlečki rastlin (kopriva, vrbovo lubje). Ti biostimulatorji krepijo rastline, pripomorejo k premagovanju stresa, bogatemu cvetenju in  bolj krepkim plodovom.

V okrasnem vrtu nas obdarjajo cvetoče grmovnice, trajnice, posebno pozornost posvetimo enoletnicam.  V začetku maja je nekako zelo nizka možnost zmrzali, zato lahko zaključimo zasajevanje naših gredic,  balkonskih in vrtnih korit. V VRTNARIJI MOŠKON  na Parecagu vam bodo ponudili bogat izbor barvitih enoletnic za vsak  kotiček.  Begonije, asteriscus, pelargonije, salvije, surfinije, dipladenije, fuksije, okrasne koprive, različne portulake in še bi lahko naštevali. Mnoge od naštetih rastlin lahko dobimo tudi v obešankah.   Na VRTNARIJI MOŠKON  na Parecagu   vam nudijo tudi svetovanje pri zasaditvi korit  tudi po vaši izbiri. Pomemben dejavnik za bogato cvetenje in lepo razraščene rastline je  pravilna oskrba z vodo in z gnojili.

Travne površine so lepo odgnale. Prvi odmerek gnojila so dobile že aprila tako, da zdaj lahko že opravimo prvo košnjo. Pazimo, da imamo dobro nabrušene nože, da je rez kakovosten, da ne poškoduje travne bilke.  Namakanje razporedimo vremenskim razmeram primerno. Pazljivo spremljamo razvoj travne ruše in pazimo, da je zdrava in  se pleveli ne razširijo preveč.