Vrt v avgustu

Na vrata trka pester avgust. Po  vročem juliju ne vemo, kaj lahko pričakujemo. Morda bo s padavinami pripomogel napredovati rastlinam in nas bogato nagrajeval s pridelki ali pa bo nadaljeval s suhim vročim vremenom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V zelenjavnem vrtu obilno obiramo plodovke. Z rednim obiranjem bučk in kumar pospešimo tvorbo novih cvetov in s tem tudi novih plodov. Bogato nas obdarjajo paprike, feferoni, jajčevci, melone, lubenice in paradižniki. Največ koristnih snovi vsebujejo paradižniki, ki so intenzivno rdeči. Obiramo jih po potrebi in po zrelosti. Za solato uporabljamo »mezzocolor«, za kuhanje »šalše« pa potrebujemo dobro zrele, s kuhanjem pa se koristnost močnega antioksidanta likopena še povečuje.

Avgusta sadimo tudi  sadike cvetače in brokolija s krajšo rastno dobo, da bodo jeseni dale dober pridelek. Konec avgusta pa lahko posadimo tudi kitajsko zelje. Lahko sejemo tudi solato, do srede meseca posadimo tudi sadike endivije in rdečega radiča. Špinačo, ki jo bomo posejali  avgusta, bomo lahko obirali še letos. Začnemo tudi s setvijo motovilca, čebule majski srebernjak, ker rastline iz semena ne grejo toliko v seme kot tiste iz čebulčka.

V zeliščnem vrtu nas čaka veliko dela, če smo bili pridni čez  leto. Rastline naberemo, jih pripravimo za sušenje, namakamo ali kako drugače konzerviramo, da jih lahko uporabimo pozimi. Nabiranje rastlin je zelo pomembno. Pozorni moramo biti na nabiranje v zgodnjih jutranjih urah, ko se rosa posuši. Pomembno je, da nabiramo samo zdrave rastline in preden jih vežemo v šope za sušenje uporabimo samo prvorazredni material. Čas je primeren za nabiranje origana, timijana, mete, citronke, ognjiča, rmana, slezenovca … Vse te ob primernem konzerviranju uporabimo v zimskem času.

V sadnem vrtu je to obdobje, ko pobiramo hruške, breskve, zgodnja jabolka, slive … Opravimo tudi rez bohotivk ali vodenih poganjkov. Rez koščičarjev (češnja, marelica, višnja) se lahko opravi tudi še  avgusta. Avgust je tudi najbolj primeren čas za obrezovanje orehov, ker se rane veliko bolje celijo kot spomladi. Pri obrezovanju oreha je treba paziti še na to, da rane zamažemo s cepilno smolo, ker je občutljiv na bolezni. Okrasni vrt nas  obdarja z obilico cvetja. Enoletnice, posajene v gredicah ali koritih, močno cvetijo. Pomembno je, da jim odstranimo odcvetele cvetove, da lahko nastavijo nove in ne pozabimo na dognojevanje s specifičnim tekočim gnojilom, namenjenim za prehranjevanje enoletnic. Vrtnicam odstranimo vse odcvetele cvetove in preverimo, če so jih napadle uši ali so zbolele. Dodamo jim še  odmerek gnojila, da nas bodo nagrajevale s cvetjem dolgo v pozno jesen. Poskrbimo tudi za obrezovanje in pred zimskim obdobjem lahko opravimo zasaditev, če se je kakšna sadika posušila.

Pri travnih površinah poskrbimo, da kosimo višje, lahko pa kosimo večkrat in travna površina ne bo tako trpela. Pomembno je, da smo pazljivi z namakanjem, da natančno ocenimo potrebe po vodi. Konec meseca pa lahko opravite tudi regeneracijo, če je potrebna na posameznih delih travnika, ki so jih prizadeli različni dejavniki.