Vrt v marcu

Marca se na vrtu prebudijo še vsi tisti, ki so podaljšali »zimsko spanje«. Že površen pregled gredic nam pove, da nas čaka precej dela.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zima nam je prizanesla s temperaturami, saj nekatere rastline sploh niso prekinile z vegetacijo. Vlage ni bilo veliko. Na naših gredicah lahko še najdemo nekaj radiča, motovilca, endivije , pora. Pospravimo jih in primerno pripravimo za prihajajočo sezono. Prekopljemo jih, dodajamo pravilno pripravljen domači kompost, ki nam pomaga ohraniti trajni humus. Posadimo lahko različne solate, sejemo lahko peteršilj, korenček, špinačo, rukolo. Na začetku meseca lahko že posadimo semenski krompir, ki smo ga nabavili februarja in ga skladiščili in nakalili v primernem prostoru. Primerno je posejati grah, da bomo imeli še pred sušnim obdobjem obilen pridelek, kupimo lahko že pripravljene sadike v specializiranih trgovinah in jih posadimo. Pomembno je, da postavimo namakalni sistem, kjer je mogoče, da nam bo pomagal v poletnih sušnih mesecih.

Zeliščni vrt

V zeliščnem vrtu se pričenja prebujanje. To je zadnji trenutek, da sadikam zagotovimo pravilno prehranjenost. Rastline začenjajo z vegetacijo, katerih nadzemni del čez zimo odstranimo in nas lepo razveselijo s svojimi mladimi poganjki (drobnjak, beluši, artičoke, luštrek). Gredice z metami tudi lepo odganjajo. Pomembno je tudi, da odstranimo vse poškodovane in bolne dele rastlin. Če smo kakšno rastlino izgubili pozimi, lahko v specializiranih trgovinah kupimo kakovostne nove rastline. Potrebno je tudi odstraniti korenine trajnih plevelov, da ne bodo v rastni sezoni odžirali rastlinam hrano in vodo. Ta čas je primeren za zeliščne kotičke v loncih. Lahko si posadimo peteršilj, baziliko, drobnjak. Izbor rastlin v specializiranih trgovinah je bogat, tako da si lahko po svojem okusu oblikujem zeliščni raj.

Sadni vrt

V sadnem vrtu dokončamo vsa zimska opravila. Dokončamo obrezovanje, opravimo še zadnje nakupe sadilnega materiala, škropljenje. Če nam temperature dovoljujejo, pognojimo sadno drevje, citruse in jagodičevje. Posebno pozornost namenimo citrusom, saj pogosto ostanejo brez osnovnega odmerka gnojila. V prodajalnah dobimo specialna gnojila za njihovo gnojenje z vsemi mikroelementi v obliki granulata ali v tekočini. Nikoli ne smemo pozabiti na sadne rastline v loncih, saj so njihove potrebe podobne sadikam, gojenim v zemlji.

Okrasni vrt

V okrasnem vrtu pregledamo, kako se je zima obnašala, če je kaj odmrlo ali je poškodovano, odstranimo. Gredice za sezonsko cvetje počistimo, pognojimo in pripravimo za zasaditev z mačehami, primulami, ciklamami in levisijami. Korita na okenskih policah lahko tudi zasadimo z znanilci pomladi ranunukuli, primulami, pokončnim nageljnom. Vse naštete rastline lahko nabavite v VRTNARIJI MOŠKON na Parecagu. Če smo bili pridni in dovolj zgodaj posadili spomladi cvetoče čebulice, nas s cvetjem že obdarjajo narcise, krokusi ter hijacinte. Telohi, okrasna kutina, zvončki že zaključujejo s svojim cvetenjem. Če imamo v našem vrtu vrtnice, je to obdobje, v katerem se jim moramo posvetiti. Poskrbimo, da so porezane, nabavimo specialna gnojila in jih v pravilnih odmerkih dodajamo, čez celo leto skrbimo, da jih ne napadejo bolezni in škodljivci. Poskrbimo tudi, da so dovolj prehranjene vse ostale grmovnice in trajnice, da nas bojo obdarjale z bogatim cvetenjem.

Trava

Travne površine zahtevajo precej našega časa, prezračimo jih po zimskem obdobju. Priporočljivo je, da našim težkim tlem dodamo kremenčev pesek, ki ga vtremo v zemljo. Če so temperature primerne, poskrbimo tudi za prvo gnojenje. Preverimo tudi namakalni sistem, da kasneje ne bomo imeli težav.