Zdravilna sarma

Po najdaljši noči v letu se že tradicionalno najbolj prileže okusna jed iz mesnega nadeva in kislega zelja, ki ima tudi vrsto zdravilnih učinkov. Kislo zelje v zimskem času vsebuje najbogatejši vir vitamina C, bogato pa je tudi z mlečno kislino, ki poskrbi za zdrav imunski sistem. Sarme lahko pripravimo v večjem loncu na štedilniku, najboljše pa so dušene v pečici. Jemo jih lahko več dni skupaj, saj so naslednji dan še bolj okusne.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za pripravo sarm boste potrebovali:

350 g mletega svinjskega mesa

350 g mlete govedine ali teletine

30 g maščobe

1 čebula

50 g okroglozrnatega riža

1 jajce

pol šopka svežega peteršilja

sol in poper

200 g prekajene svinjine (vratovina, rebra)

150 g prekajene slanine

1 večja glava kislega zelja

žlička sladke paprike

lovorov list, brinove jagode, kajenski poper

Za omako potrebujemo:

žlica olja, žlica moke, žlica sladke rdeče paprike, žlica paradižnikove mezge, voda

 

Priprava

Na masti popražimo  drobno sesekljano čebulo, dodamo česen ter mleto meso in še malo popražimo. Primešamo opran riž, nekoliko ohladimo in dodamo jajce ter peteršilj. Solimo in popramo, nato pa vse sestavine dobro premešamo. Za pikantnejši okus v maso vmešamo sesekljan feferon ali kajenski poper.

Prekajeno svinjsko meso in slanino operemo s toplo vodo in razrežemo na manjše kose. Nato pripravimo liste kislega zelja. Glavo kislega zelja obrnemo navzgor in pod kotom krožno obrežemo kocen. Previdno odstranimo liste, ki jim obrežemo (stanjšamo) trdo listno žilo. Če imamo radi bolj kislo sarmo, listov ne splakujemo. Na vsak list položimo dve žlici mesnega nadeva, ki ga prej malo pregnetemo in oblikujemo v klobasico. Robove prepognemo in jih trdno zavijemo. Pazimo, da jih ne stisnemo preveč tesno, saj riž med kuho nabrekne.

Dno posode obložimo s trakovi kislega zelja in nanje naložimo sarme s stikom navzdol, da se ne odvijejo in ostanejo na mestu. Na sredino vložimo zeljni kocen. Med posamezne sarme položimo manjše kose prekajenega mesa in slanine, lovorov list in brinove jagode. Na sarme zopet položimo trakove kislega zelja. Prelijemo z mlačno vodo, toliko da so sarme prekrite in vsebino pripeljemo do vretja.

Sarme pokrite počasi kuhamo približno 1,5 do 2 uri. Če jih bomo pripravljali v pečici, temperaturo nastavimo na 150 stopinj. Pokrite postavimo v malo višji pekač in dušimo približno dve uri in pol. Med peko nekajkrat lonec vzamemo s pečice in ga rahlo pretresemo.

Za omako v kozici na olju prepražimo moko, dodamo mleto rdečo papriko in paradižnikovo mezgo. Prilijemo vodo, malo pokuhamo, nato pa zmes vlijemo v posodo s sarmami. Posodo rahlo pretresemo in kuhamo še 10 minut oziroma vrnemo v pečico in odkrito pečemo še 20 minut, da se vrhnja plast rahlo zapeče.

Dober tek!