Pričetek akcije pogozdovanja

Danes se začenja prva akcija pogozdovanja prizadetega območja na Krasu. Skupni center za obnovo pogorelega Krasa so vzpostavile občine Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Obnova kraških gozdov, ki so bili poškodovani v julijskem požaru, se bo začela danes, ko bodo drevesa sadila podjetja, ki so izkazala podporo in namero dolgoročno sodelovati pri obnovi Krasa. Prva akcija pogozdovanja, ki je namenjena širši javnosti, bo potekala v soboto, 26. novembra 2022. Zaradi boljše organizacije so se morali prostovoljci k akciji predhodno prijaviti. Letos nameravajo zasaditi 18.000 sadik puhastega hrasta in hrasta črnike, ki so bolj prilagojene rastiščnim razmeram na pogorišču. Stroški sanacije so ocenjeni na več kot 47 milijonov evrov.

 

Z obnovo v požaru poškodovanih gozdnih površin želijo ponovno zasnovati gozd na Krasu in s tem zaščititi tla pred erozijo in degradacijo. Najbolj poškodovane dele gozda bodo pod strokovnim vodstvom Zavoda za gozdove Slovenije pomagali obnoviti s sajenjem sadik, na preostalem delu pa bo potekala setev semena domačih drevesnih vrst, predvsem različnih vrst hrastov in javorjev, kraškega gabra, koprivovca in črnega bora.