PREVERJAMO URBANE MITE: Čigava jajca so lepša?

Zadnji dnevi marca s seboj prinašajo premik ure na poletni čas in tudi podaljšan velikonočni vikend. Pa še dobra novica za vse tiste, ki vsako leto 1. aprila sumničavo hodite okrog in v pričakovanju, kje in kdaj vas bo kdo na račun dneva norcev pohecal, že skoraj paranoično pogledujete čez ramo in ste v stalni bojni pripravljenosti, da se obranite posmehovanja na vaš račun – letos velikonočni ponedeljek pade ravno na 1. april, kar pomeni, da bo dela prost dan in ga boste lahko preživeli na varnem med štirimi stenami vašega doma. Še prej pa se morate dobro pripraviti na praznični vikend.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Značilne priprave na veliko noč vključujejo pripravo šunke v testu (recept najdete na naslednjih straneh v rubriki Recept none Olge), peko potice, pince, pletenice in pa meni najljubše opravilo – barvanje jajc. Obstaja 1001 način, kako jih pobarvati: s čebulo, v vinu, z barvo, z zeljnimi listi… Še več idej najdete kar na internetu, mi pa bomo v nadaljevanju razbijali mite in iskali resnice o jajcih.

 

  1. Jajca povečujejo raven holesterola v krvi. Ne drži. Jajc se drži mit, ki jim v resnici dela veliko krivico. In sicer so strokovnjaki, zdravniki veliko let opozarjali (predvsem ljudi s povišanim holesterolom), da naj jajc ne uživajo, saj slabo vplivajo na zdravje in raven holesterola v krvi. Tudi za zdrave ljudi so smernice narekovale, da naj pojejo le eno jajce na teden, pa še to samo beljak, rumenjak pa naj zavržejo. Nove raziskave so pokazale, da sicer jajca res vsebujejo holesterol, da pa ima holesterol v prehrani minimalen učinek na raven maščobe v krvi pri večini ljudi. Jajca so hranljivo živilo in so lahko del zdrave prehrane, če jih uživamo v zmernih količinah. Jajce vsebuje povprečno 211 miligramov holesterola, kar je 70 odstotkov priporočene dnevne potrebe našega telesa po tej snovi. Tako da kar pogumno si jajce večkrat na teden umestite v svoj jedilnik.

 

  1. Če sveže jajce položimo v kozarec vode, se bo potopilo na dno in bo v vodoravnem položaju. Drži. Velikokrat se nam zgodi, da ko pridemo iz trgovine, jajca zložimo v posodo na vratih hladilnika in karton, na katerem je zapisan rok uporabe, zavržemo. Preprost »trik«, s katerim lahko ugotovite, če so jajca sveža je ta, da jih položite v kozarec vode. Če se jajce potopi in je v ležečem položaju, je sveže. Če se potopi in je na eni strani malo privzdignjeno, naj bi to pomenilo, da je jajce staro teden dni. Če se potopi na dno, ampak se dvigne do navpičnega položaja, je staro 3 do 4 tedne in naj bi bilo še vedno primerno za uživanje. Če pa jajce priplava nazaj na gladino, je to znak, da je jajce pokvarjeno. Poskusite!

 

  1. Jajca moramo shranjevati v hladilniku. Drži in ne drži. A ste si tudi vi postavili vprašanje, kako se pravilno shranjuje jajca? Ko gremo v trgovino, jih ponavadi najdemo na policah, ko pridemo domov, pa jih takoj postavimo v hladilnik. Shranjujemo jih lahko na več načinov, ampak je potrebno pri tem upoštevati nekaj smernic. Tudi če jajca ne shranjujemo v hladilniku, naj bi jih imeli v hladnem prostoru (4 stopinje Celzija), saj to prepreči razvoj salmonele. Izogniti se moramo temu, da jajca izpostavimo temperaturnim nihanjem, zato shranjevanje jajc na vratih hladilnika, ki ga skozi odpiramo, ni najbolj primerno. Zakaj pa trgovine lahko shranjujejo jajca na sobni temperaturi? Ker imajo jajca pod lupino zaščitno plast imenovano povrhnjica, ki pa se uniči s temperaturnimi spremembami, zato je zanje (in za nas) najboljši in najbolj varen prostor, ko jih prinesemo iz trgovine, hladilnik.

 

  1. Uživanje jajc povzroča akne. Ne drži. Vedeti moramo, da so akne kožna bolezen, ki nastane predvsem zaradi hormonskih sprememb ali bakterijskih in vnetnih procesov. Ne obstaja dieta, ki bi kakorkoli pomagala pozdraviti akne. Res pa je, da določena hrana stanje aknaste kože poslabša npr. mlečni izdelki in tudi jajca, ampak še to ne velja za vse ljudi. Tako da če se borite z aknami, se jajcem vsekakor ne rabite odpovedati, ampak jih uživajte zmerno ter seveda obiščite dermatologa, ki vam bo za zdravljenje vašega stanja dal dodatne napotke.

 

Želim vam vesele velikonočne praznike, zabave poln 1. april, fotografije vaših pobarvanih jajc (in pa seveda tudi inovativne ideje, kako ste jih pobarvali), pa pričakujem na elektronskem naslovu manca.hribovsek@obalaplus.si. Pa da vidimo, kdo ima lepša (in večja) jajca!