5 nasvetov za vaše domače rastline

Domače rastline nam pogosto polepšajo notranji prostor. Z vami delimo 5 koristnih nasvetov, ki vam lahko pridejo prav.

Deli novico s tvojimi prijatelji

 Domače rastline v prostor prinesejo posebno energijo. Včasih pa kljub vsej naši ljubezni do njih ne uspevajo najbolje. Tukaj je 5 nasvetov, s katerimi boste na pravi poti, da bodo rastle v vsej svoji lepoti.

Izberite pravi lonec:

Pri izbiri lonca si želimo, da je čim bolj čudovit, da se bo sklada z našo opremo, skratka, da je  lep. A to ni tako pomembno,  saj moramo razmisliti, kakšen je za rastlino  najbolj primeren. Rastlino lahko pustite v plastičnem lončku, preden jo posadite v cvetlični lonec ustrezne velikosti. Tako imate dovolj časa, da premislite, kaj točno potrebuje, hkrati pa ob tem ne zmanjšate tveganje gnitja korenin zaradi prekomernega zalivanja.

Če želite pustiti  rastlini nekaj prostora za rast, je najbolje, da opustite plastični lonec in rastlino posadite v večji cvetlični lonec. Izberite lonec z luknjo (in krožničkom!) na dnu, da bo voda zlahka odtekala, ali izberite zaprt lonec in ga do četrtine napolnite z glinenimi kamenčki. Glina namreč absorbira vso odvečno vodo.

Postavite jo na pravo mesto

Vsaka rastlina je specifična, zato se je treba pozanimati, kaj točno potrebuje, da ji bomo omogočili čim bolj optimalno rast. Vsaka sobna rastlina ima namreč svoj seznam zahtev. Medtem ko imajo nekatere rastline rade čim več sončne svetlobe, druge uživajo v temnejšem prostoru. Pomembno je tudi, da rastline ne postavite tik ob steklo, saj lahko to povzroči, da dobi preveč neposrednega sonca in zato ne bo dobro uspevala. Prav tako ni dobro, če jih postavite preblizu vira  ogrevanja, saj obstaja velika verjetnost, da se bo rastlina na koncu posušila.

Primerno jo zalivajte

Vsaka rastlina potrebuje  tudi zadostno količino vode. Nekatere imajo rade bolj vlažna tla, medtem ko so druge raje bolj na suhem. Obvezno preverite lastnosti in potrebe rastline, ki ste jo kupili in se tega nato tudi dosledno držite.

Opazujte liste

Številne težave z rastlinami lahko preprečite tako, da jih občasno natančno pogledate. Če listi porumenijo ali se rastlina začne povešati, je z njo nekaj narobe.  Odstranite morebitne rumene liste in suhe cvetove ter poglejte, kaj lahko storite, da rastlino oživite in okrepite. Prav tako morate biti pozorni na morebitne listne uši, pršice ali druge potencialne škodljivce na rastlini.

Dodajte hranila

Prava zemlja za lončnice zagotavlja potrebna hranila vsaj šest tednov, nato pa premislite, ali bi ji morda dodali vsaj malo hranil. To je še posebej priporočljivo, če opazite, da rastlina spreminja barvo, če ji odpadajo listi, začne veneti ali pa se je njena rast ustavila. Rastlinska hrana lahko vaši rastlini doda dodaten vitaminski zagon in ji pomaga, da si popolnoma opomore. Najboljši čas za to je med rastno dobo, torej spomladi in poleti.