Ocvrti bezgovi cvetovi za 4 osebe
Sestavine za 4 osebe
8 večjih bezgovih cvetov
2 jajci 250g gladke moke
2 dl belega vina
1 dl olja
ščep soli
2 vrečki vanilijevega sladkorja
maslo
Priprava
Rumenjake ločimo od beljakov in jih zmešamo skupaj z moko, vinom in oljem. Vse navedene sestavine zmešamo v gladko maso in jo pustimo stati 20 minut. V tem času očistimo bezgove cvetove vendar jih ne peremo pod vodo. Cvetove pustimo na pecljih. Nato stepemo beljake s ščepcem soli in eno vrečko vanilijevega sladkorja. Drugo vrečko sladkorja prihranimo za posip. Stepene beljake počasi, s privzdigovanjem, vmešamo v rumenjakovo maso. Bezgove cvetove enega za drugim pomakamo v maso in jih previdno polagamo v ponev, v kateri smo raztopili maslo. Bezgovi cvetovi so pečeni, ko dobijo zlatorumeno barvo. Pečene cvetove polagamo na papirnato brisačko, ki bo popila odvečno maščobo. Bezgove cvetove postrežemo še tople, posute z malo vanilijevega sladkorja.
Mali nasvet
K ocvrtim bezgovim cvetovom se odlično poda borovničeva marmelada in kozarec bezgovega soka.