Danes morda Gurmanski burgerji?Receptov za gurmanske burgerje je toliko, kolikor je ljudi, ki jih pripravljajo. Nekateri uporabljajo mešanico mlete svinjine in govedine v enakem razmerju, drugi trdijo, da je bolje uporabiti več govedine, tretji prisegajo, da svinjina sploh ni potrebna. Nekateri bodo mešanici dodali še malo sode bikarbone, da bo končni izdelek bolj sočen in okusen. Gurmanski polpet dobro začinimo V gurmanski polpet obvezno dodamo čebulo – ne glede na to, ali jo nameravamo drobno sesekljati ali celo naribati, pa tudi »začiniti« z drobno narezano slanino in sirom. Pri siru se uporablja vse od gavde do kačkavalja. Gurmanski polpet mora biti pekoč – obvezno dodajte kakovostno dimljeno rdečo papriko ali celo čili. Predstavljamo vam osnovni recept za gurmanski burger, ki ga lahko prilagodite svojim željam.
Sestavine: 500 g mešanega mletega mesa (svinjina in govedina) 80 g sira 50 g slanine 1 čebula 1 strok česna 1 čajna žlička pekoče paprike v prahu sol in poper po želji rastlinsko olje za peko Priprava: V večjo skledo damo mleto meso, drobno sesekljano čebulo, česen, slanino, sir in začimbe. Dobro premešaj
Skledo pokrijemo s plastično folijo in meso postavimo v hladilnik za dve do tri ure, najbolje čez noč. Ko se zmes stisne, jo vzamemo iz hladilnika in jo z rokami oblikujemo v polpete. Naoljite roke – tako boste zmes lažje oblikovali v želeno obliko. Čas pečenja mesa je odvisen od debeline pleskavice – meso pečemo približno deset minut na vsaki strani, torej toliko časa, da je do konca termično obdelano in se površina lepo zlato rjavo obarva. Gurmanske burgerje postrezite z žemljo, sveže sesekljano čebulo in kislo smetano. Dober tek!