Nutricionist razkril, katera nepričakovana hrana ohranja kosti zdrave

Zdrave kosti  so pomembni za prost gibanje in ukvarjanje s športom brez tveganja za poškodbe. Zato je pomembno poskrbeti zanje, pri čemer lahko po mnenju nutricionista Maxima Efimova pomagajo nekatera nepričakovana živila.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Po besedah nutricionista je za ohranjanje zdravih sklepov treba v prehrano vključiti juhe iz kosti, saj vsebujejo veliko kolagena.

Kolagen je beljakovina, ki je ključna strukturna komponenta mnogih tkiv v telesu, vključno s kožo, kostmi, tetivami, ligamenti in hrustancem. Ta beljakovina predstavlja približno 30% vseh beljakovin v človeškem telesu, kar jo naredi najpogostejšo beljakovino. Kolagen je sestavljen iz aminokislin, predvsem glicina, prolina in hidroksiprolina, ki tvorijo dolgotrajne, močne vlaknaste strukture. Za zdravje kosti in sklepov je pomemben, saj pomaga ohranjati njihovo strukturo in moč. Še posebej je pomemben za hrustanec, ki omogoča nemoteno gibanje sklepov.

Kolagen, kaj je to in vse, česar še ne veste o njem

Po Efimovu je dobra izbira tudi ribja želatina oziroma katera koli hrana, bogata s kolagenom, kot so piščančja koža, mesne juhe ali golaž.

“Še en pogoj za ohranjanje zdravja sklepov je prisotnost askorbinske kisline v hrani. Ta pretvarja prokolagen v kolagen,” je poudaril Efimov. Izpostavil je, da je za ohranjanje zdravih sklepov ključna preventiva.

“Kadar nekdo prejme diagnozo artritisa, je že prepozno. Za to bolezen ni zdravila, vendar lahko določene prehranske navade omilijo simptome,” je sporočil nutricionista.

Simptomi artritisa vključujejo bolečine v sklepih, občutljivost in togost, vnetje znotraj in okoli sklepov, omejeno gibanje sklepov, toplo in rdečo kožo nad prizadetim sklepom ter šibkost in obrabo mišic. Če občutite te simptome, se posvetujte z zdravnikom.