Izpadanje las – 6 živil, ki pomagajo proti izpadanju

Nekatera živila lahko pomagajo preprečiti izpadanje las.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pogosto izpadanje las je lahko posledica hormona dihidrotestosterona (DHT). Dihidrotestosteron (DHT) je hormon, ki izhaja iz testosterona s pomočjo encima 5-alfa reduktaze. Je močnejši od testosterona in igra ključno vlogo pri razvoju moških spolnih značilnosti v puberteti, vključno z rastjo dlak na telesu in obrazu. Kljub temu ima DHT tudi neželene učinke, kot je izpadanje las pri odraslih moških in ženskah, kjer visoke ravni tega hormona lahko vodijo do androgene alopecije ali plešavosti. DHT se veže na lasne mešičke, kar lahko zavira njihovo rast in sčasoma vodi do njihovega propadanja.

Znanstveniki menijo, da lahko nekatera živila zavirajo delovanje encima 5-alfa reduktaze, ki pretvarja testosteron v DHT in tako preprečujejo izpadanje las.

Katera živila pomagajo proti plešavosti?

Listi zelenega čaja, bogati z epigalokatehin galatom (EGCG), lahko ščitijo lasne mešičke in spodbujajo njihovo rast. Tudi kokosovo olje sodi med živila, ki blagodejno vplivajo na rast las. Laurinska kislina, ki je glavna sestavina kokosovega olja, je namreč v laboratorijskih študijah pokazala obetavne rezultate pri blokiranju DHT. Za zaščito pred izpadanjem las so priporočljivi tudi  čebula in druga živila, kot so šparglji, špinača in jabolke, ki so bogati z močnim antioksidantom kvercetinom. Tudi kurkumin, ki ga najdemo v kurkumi, je znan po svojih protivnetnih lastnostih in predklinične študije kažejo, da lahko znižuje ravni DHT. Sicer je kurkuma priporočljiva tudi za lajšanje ostalih tegob.

Bučna semena in mlada soja

Za vse, ki se želite izogniti plešavosti, se priporoča tudi uživanje bučnih semen, ki so bogata z minerali, kot so železo, cink in magnezij. Študije na živalih pa so pokazale obetavne rezultate tudi pri edamame oziroma mladi soji, ki vsebuje izoflavone, ki lahko prav tako zavirajo delovanje 5-alfa reduktaze.

fernando andrade dmSaT2nCAPQ unsplash 1

Preberite test izdelkov proti izpadanju las.