PREVERJAMO URBANE MITE: Savna

VROČE POLETNE TEMPERATURE, KI SO SKORAJ TRI MESECE ZAPOREDOMA ČEZ DAN DOSEGALE 35 STOPINJ CELZIJA ALI VEČ, SO ŽE POZABLJENE. NENADEN PREOBRAT VREMENA JE PRESENETIL ŠE NAJBOLJ ZAGRETE PRIVRŽENCE ZIME IN NIZKIH TEMPERATUR, PA TUDI NAŠE VREMENOSLOVCE. JAPONKE, KRATKE ROKAVE, KOPALKE, SONČNE KREME IN OSTALE POLETNE POTREBŠČINE SMO SKRBNO POSPRAVILI V ZADNJE DELE OMAR IN NAPREJ POTEGNILI JOPE, NOGAVICE, PA TUDI ŽE KAKŠNO KAPO IN TANJŠO BUNDO.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ampak nič za to, imam rešitev za vse vas, ki ste že pozabili, kako nadležen je zvok komarja ter kako zoprno je neprestano potenje in iskanje hladnega kotička. Za tiste, ki bi vse negativne stvari poletja pozabili, samo da se vrnejo temperature nad 35 stopinj. Savna. Finska, turška, infrardeča. Katerokoli že izberete, boste v njej dobili poletne temperature, brez komarjev in ko vam je prevroče, vas takojšnja ohladitev čaka takoj za vrati. Pa poglejmo, kakšni miti krožijo o savnah in ali so resnični.

  1. Savnanje topi maščobe. Ne drži. Žal ta najbolj pogost mit o savnanju, zaradi katerega se marsikdo v prvi vrsti odloči za tako obliko sprostitve, ne drži. Resnica je, da med savnanjem telo izgubi predvsem vodo skozi potenje, vendar se maščoba ne topi. Savnanje lahko pomaga pri sprostitvi in izboljšanju krvnega obtoka, vendar ni učinkovita metoda za izgubo maščobe.
  2. Savno lahko uporablja kdorkoli. Ne drži. Čeprav ima savnanje veliko koristi, ni primerno za vsakogar. Ljudje z določenimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca, visok krvni tlak in tudi nosečnice, bi morali biti previdni ali se izogibati savnanju, ker vročina lahko obremeni telo. Dodatna previdnost pa velja tudi pri spoznavanju otrok s savno (v nekaterih spa centrih imajo urice namenjene prav savnanju otrok).
  3. Savnanje krepi imunski sistem. Delno drži. Savnanje pospešuje cirkulacijo in posredno krepi imunski sistem. Čeprav so koristi za zdravje resnične, savnanje ni čarobno zdravilo za imunske težave. Pravilna prehrana, počitek in splošno zdrav življenjski slog imajo večji vpliv na imunost. Mnogi verjamejo, da savnanje pomaga “razstrupljati” telo. Čeprav potenje odstranjuje določeno količino toksinov, so za glavno razstrupljanje telesa odgovorni organi, kot so jetra in ledvice.
  4. Daljši čas preživet v savni = več koristi za telo. Ne drži. Ob vratih vsake savne so napisana navodila, koliko časa lahko preživimo notri. Običajno med 10 in 20 minut. Zavedati se moramo, da vročina v savni močno obremeni naše telo, zaradi potenja pa je večja nevarnost dehidracije. V savnah je potrebno slediti in upoštevati določena pravila.
  • V savno ne vstopajte takoj po zaužitem obroku in pred tem ne pijte alkoholnih pijač.

  • Pred vstopom se stuširajte in temeljito obrišite, odstranite nakit.

  • V savno vstopite goli ali zaviti v brisačo. Kopalke so v savnah prepovedane.

  • Ob vstopu hitro zaprite vrata za sabo, da preprečite uhajanje toplote.

  • V primeru finske savne z brisačo podložite vse dele telesa, ki se dotikajo lesene klopi.

  • Pomembno je, da s svojim vedenjem ne motite drugih obiskovalcev savne. Vsaka vrste savna blagodejno vpliva na različna področja našega telesa.

Finska savna (suha savna) – temperatura med 70 in 100 °C: izboljšanje prekrvavitve, detoksikacija, sprostitev mišic, izboljšanje razpoloženja, krepitev srčno- -žilnega sistema, pospeševanje presnove, blaženje stresa in nespečnosti. Infrardeča savna – temperatura med 40 in 60 °C: globinsko segrevanje tkiv, izboljšanje kože, manjša obremenitev za telo, pomoč pri lajšanju glavobolov, podpora pri okrevanju po poškodbi., spodbujanje presnove, izboljšanje gibljivosti, blaženje simptomov menopavze, kožnih bolezni in revmatičnih obolenj. Parna savna (turška savna) – 100 % vlažnost in temperatura med 40 in 50 °C: vlaženje kože, lajšanje dihalnih težav, sprostitev pri razstrupljanju, odpravi alergij, blagodejen učinek na dihala, pospeševanje krvnega obtoka, blaženje revmatičnih obolenj, poškodb in negativnih učinkov stresa.