Sadje in zelenjava, ki pozitivno vplivajo na možgane

Večina ljudi ve, katerim živilom se je treba izogibati za bolj zdravo srce, pomembno pa je biti pozoren tudi na živila, ki negativno vplivajo na možgane.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Znanstveno je dokazano, da lahko prehrana vpliva na zdravje možganov.

“Možgani predstavljajo približno 2 odstotka naše telesne teže, vendar porabijo približno 20 odstotkov vseh naših kalorij. Možgani porabijo več kalorij kot kateri koli drug organ v našem telesu; zato lahko to, kar jemo, močno vpliva na naše možgane,« je pojasnil strokovnjak za razvojno in funkcionalno nevrologijo in avtizem dr. Robert Melillo.

Čeprav znanstveniki še vedno ne vedo, kaj povzroča Alzheimerjevo bolezen, so mnogi mnenja, da je za njen nastanek lahko kriva tudi prehrana.

Redno uživanje hrane, ki ni dobra za zdravje možganov, ima lahko negativne posledice na telo in možgane.

“Nezdrava prehrana lahko negativno vpliva na črevesno mikrobioto, povzroči vnetje in potencialno vpliva na možgane. Debeli ljudje – večina jih ima nezdrav črevesni mikrobiom – so izpostavljeni velikemu tveganju za razvoj Alzheimerjeve demence,” pravi nevrokirurg dr. Brett Osborn.

Katera živila so torej najbolj koristna za zdravje možganov?

1. Avokado

Avokado vsebuje zdrave nenasičene maščobe in dr. Bredesen pojasnjuje: “Te maščobe pomagajo zmanjšati žilne bolezni in zagotavljajo odlično energijo za možgane brez težav, povezanimi z enostavnimi ogljikovimi hidrati ali nasičenimi maščobami.”

2. Brokoli

Ne glede na to, ali obožujemo brokoli, kuhan na pari, v voku ali kot zelenjavo, ki jo dodamo svojim smutijem, bomo morda želeli najti več načinov za uživanje te zelenjave.

“Brokoli je zelenjava iz skupine križnic, ki vsebuje spojine, kot je sulforafan, ki so povezane z zmanjšanjem vnetja in izboljšanjem zdravja možganov,” pravi dr. Osborn.

Hrana za možgane

3. Borovnice

Če jedem radi dodajamo borovnice, nam bodo možgani hvaležni.

“Borovnice vsebujejo flavonoide, ki delujejo nevroprotektivno in so se izkazali za koristne pri povečanju nevroplastičnosti in cerebralnega pretoka krvi,” pravi nevropsihologinja dr. Lynn A. Schaefer.

4. Zelena listnata zelenjava

Znano je, da je zelena listnata zelenjava odlična za zdravje črevesja, zaradi česar je odlična tudi za zdravje možganov. Zato zdravniki in nutricionisti bolnike spodbujajo, naj uživajo več zelene listnate zelenjave, ker je bogata s hranili.

“Zelenolistnata zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, je bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, ki so dobri za možgane,” pravi dr. Osborn.

5. Ingver

“Še ena rastlina, ki se uporablja za zdravje možganov, v sveži obliki in v obliki prahu, je ingver. Dokazano je, da ingver izboljšuje kognitivne funkcije,” je zaključil dr. Osborn.

Hrana za možgane