Sobotni recept: Jabolčni štrudelj, kot so ga pripravljale naše none

Danes predstavljamo pravi starinski recept za jabolčni zavitek, ki se topi v ustih in diši po otroštvu. Vaš dom z njim napolnite z vonjem po cimetu, ki vas ob sočnih jabolkih in krhkem testu vabi na brezskrbno druženje ob skodelici čaja ali kave. Ta zavitek je tako vsestranski, da ga lahko jeste sameg ali postrežete s kepico vanilijevega sladoleda.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine za jabolčni štrudelj

Listnato testo

400 g ostre moke

200 g masla, ohlajenega

2 jajci

100 g sladkorja

100 g kisle smetane

1 pecilni prašek

½ limone – lupina

1 ščepec soli

Nadev

100 g sladkorja

1 kg jabolk

2 žlici ruma

1 ščepec cimeta

0,5 limone – lupina in sok

Priprava

Hladno maslo s prsti razdrobimo v moko. Dodamo ostale sestavine in zgnetemo testo ter ga oblikujemo v kepo. Zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za pol ure.

Jabolka olupimo, naribamo, damo v posodo k ostalim sestavinam in mešamo toliko časa, da voda izhlapi in nastane gost, rahlo kašast nadev.

Na ta način se vaše krhko testo ne bo zmočilo z jabolčnim sokom. Ponev odstavite z ognja takoj, ko opazite, da je tekočina iz posode izhlapela. Pustite, da se ohladi približno 20 minut, ravno toliko kot valjate testo.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na dva enaka dela (lahko preden ga damo v hladilnik).

Pekač naoljimo in pomokamo ter otresemo odvečno moko. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

En del testa razvaljamo na mero pekača, ki ga uporabljamo in vanj položimo testo. Po njem razporedimo jabolka. Drugi del testa razvaljamo in položimo čez jabolka; prebodite z vilicami.

Postavimo v pečico in pečemo približno 45 minut. Ko je jabolčni štrudelj pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

Zavitek narežemo na kocke in potresemo s sladkorjem v prahu.

Več kulinaričnih vsebin v naši rubriki Kulinarika.