Živila, ki pospešujejo proces staranja

Čeprav v življenju naših celic veliko vlogo igra genetika, so zelo pomembne tudi naše življenjske navade, predvsem telesna dejavnost in prehrana.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Obstajajo živila, ki nam lahko podaljšajo življenje. Na drugi strani pa so tudi takšna, ki so za naš organizem tako škodljiva, da lahko pospešijo staranje.

Raziskave so povezale močno predelana živila, kot so pakirani prigrizki, sladke pijače, industrijski kruh, sadni jogurt, kosmiči za zajtrk in nadomestki mesa, z pospešenim biološkim staranjem. Čeprav v življenju naših celic veliko vlogo igra genetika, so zelo pomembne tudi naše življenjske navade, predvsem telesna dejavnost in prehrana.

Srednje stari in starejši italijanski udeleženci študije, ki so več kot 14 odstotkov svojih dnevnih kalorij pridobili iz močno predelanih živil, so se zdelali biološko starejši, kot so dejansko bili. Predelana hrana že dolgo nosi slabo reputacijo zaradi visoke vsebnosti kalorij, sladkorja, maščob in soli.

Poleg tega, da je prehransko neustrezna, je bogata s sladkorjem, soljo in nasičenimi ali transmaščobami, ter skozi intenzivno industrijsko obdelavo spreminja strukturo hrane, kar vodi do izgube hranilnih snovi in vlaknin. To lahko ima resne posledice za številne fiziološke funkcije, vključno z metabolizmom sladkorja in sestavo ter funkcionalnostjo črevesne mikrobiote, piše New York Post.

Še posebej je nevaren sladkor

Nedavna študija Univerze v Kaliforniji je tudi pokazala, da dodani sladkor pospešuje biološko staranje, tudi če je del sicer zdrave prehrane. Visoke ravni sladkorja v krvi lahko poškodujejo celice in povzročijo kronično vnetje, kar je povezano s prekomerno telesno težo, boleznimi srca, sladkorno boleznijo, boleznimi jeter in različnimi vrstami raka.

Raziskave tako vse bolj nakazujejo, da je izogibanje močno predelani hrani in dodanemu sladkorju ključno za upočasnitev biološkega staranja in ohranjanje celotnega zdravja.