V kombinaciji s krompirjem in začimbami nastane popolna jed, ki se prilega tako kot samostojna jed kot priloga k mesu ali veganskim jedem.
Sestavine za praženo rdeče zelje s krompirjem (za 4–6 oseb)
-
500 g rdečega zelja
-
3 srednje veliki krompirji
-
1 rdeča čebula
-
1 žlica oljčnega olja
-
1 žlica jabolčnega kisa
-
1 čajna žlička sladkorja
-
100 ml vode
-
sol in črni poper po okusu
-
ščepec kumine
Kako pogosto jeste zelje? – OBALAplus
Priprava
-
Rdeče zelje narežite na tanke trakove, krompir olupite in narežite na kocke.
-
Čebulo drobno nasekljajte in jo v ponvi popražite na oljčnem olju, dokler ne postane steklena.
-
Dodajte narezano zelje, sladkor in jabolčni kis ter premešajte.
-
V ponev dodajte še vodo, kocke krompirja in začimbe. Pokrijte in kuhajte na nizkem ognju 30–40 minut, dokler krompir ne postane mehak. Po potrebi prilijte še malo vode.
-
Ko je jed gotova, jo postrezite toplo kot samostojno jed ali kot prilogo k pečenemu mesu, tofuju ali drugim priljubljenim jedem.
Nasveti za še boljši okus
- Če želite intenzivnejši okus, lahko jed začinite tudi z lovorovim listom ali dodate malo rdečega vina.
- Za bogatejši okus lahko namesto oljčnega olja uporabite gosjo mast ali maslo.
- Če imate radi rahlo sladkasto noto, dodajte nekaj naribanega jabolka ali malo medu.
Ne glede na to, kako jo pripravite, bo ta preprosta, a okusna jed zagotovo postala ena vaših zimskih priljubljenih!