Med najbolj znanimi omakami za pasto tudi omaka z vodko?

Testenine so priljubljena jed, ki jo odlikuje vsestranskost in možnost kombiniranja z različnimi omakami. Zaradi bližine Italije so tudi pri nas del kulinarične tradicije. Vsaka omaka ima svoje značilnosti – od klasičnih paradižnikovih do bogatih kremnih in mesnih različic. Dodamo jim lahko celo vodko!

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vrste omak za testenine

Ne glede na to, ali iščete klasične paradižnikove omake ali bogate in kremaste omake, smo pripravili seznam različnih omak za testenine, s katerimi lahko pripravite jedi, ki bodo navdušile vaše goste.

1. Omaka Marinara (rdeča omaka)

Paradižnikova omaka Marinara, ki so jo prvi pripravljali italijanski ribiči, je osnova veliko italijanskih jedi. Pripravlja se jo po tradicionalnem receptu, po katerem paradižniku dodamo česen, čebulo in zelišča. Uporabimo jo lahko samostojno ali okus popestrimo s kaprami, olivami, tuno ali suhimi paradižniki.

Najboljše testenine za marinara omako: Špageti, lazanja, linguine, penne, testo za pizzo
Kaj se poda k omaki? Kapre, olive, tuna ali suhi paradižniki
Katero vino izbrati? Rdeče vino

Kako pripraviti Marinara omako?

  1. Na segretem oljčnem olju prepražite nasekljano čebulo in česen.
  2. Dodajte pasirane paradižnike, zelišča, sol in poper po okusu. Dodate lahko tudi prej omenjene dodatke, za popestritev okusa.
  3. Pokrito kuhajte 15-20 minut.
  4. Odstavite z ognja in postrezite s testeninami.

Free Noodles Pasta photo and picture

2. Alfredo omaka (bela omaka)

Alfredo je bogata, kremasta bela omaka, ki se najbolj pogosto kombinira s testeninami fettuccine. Originalna različica je vsebovala zgolj maslo ter sir, danes pa vsebuje še smetano in včasih moko, da se lepše oprime testenin. Dodamo ji lahko tudi kozice, slanino ali beluše.

Najboljše testenine za alfredo omako: Fettuccine, linguine, pappardelle, školjkaste testenine
Kaj se poda k alfredo omaki? Piščanec, po želji kozice ali slanino ter beluši, smetano za kuhanje, parmezan
Katero vino izbrati? Suho belo sadno vino
Jedilni predlogi: Fettuccine alfredo s piščancem ali kozicami, zapečene testenine, nadevane školjke

Kako pripravimo Alfredo omako?

  1.  Zavremo soljeno vodo in skuhamo testenine do al dente.
  2. Piščančje prsi narežemo na tanke rezine in jih začinimo.
  3. V ponvi na visoki temperaturi segrejemo maslo.
  4. Meso popečemo na obeh straneh, nato ga odstranimo iz ponve.
  5. V isti ponvi segrejemo smetano za kuhanje in dodamo parmezan.
  6. Omako začinimo s soljo in poprom ter zavremo.
  7. Dodamo narezano meso in kuhamo še 5 minut.
  8. Primešamo kuhane testenine in vse skupaj dobro premešamo, postrežemo.

Najboljše testenine za alfredo omako: Fettuccine, linguine, pappardelle, školjkaste testenine
Kaj se poda k alfredo omaki? Piščanec, začimbe, sir, maslo, dodatki, kot so: kozice, slanina, grah, brokoli, beluši
Katero vino izbrati? Suho belo sadno vino

 

Free Pasta Basil photo and picture

3. Omaka Bolognese (mesna omaka)

Bolognese je mesna omaka, ki izvira iz mesta Bologna in je že od 18. stoletja priljubljena italijanska jed. Temelji na mesni osnovi z paradižnikom. Pripravimo jo lahko s testeninami ali jo uporabimo za lazanjo.

Najboljše testenine za bolognese omako: Tagliatelle, fettuccine, špageti, rigatoni
Kaj se poda k bolognese omaki? Govedina, pelati, korenje, čebula, česen
Katero vino izbrati? Srednje močno rdeče vino

Kako pripraviti omako bolognese:

  1. Segrejemo ponev in na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen.
  2. Dodamo korenje, narezano na drobne koščke, ter ga nekaj minut pražimo.
  3. Primešamo mleto meso, ga razporedimo po ponvi in popečemo, da spremeni barvo.
  4. Dodamo paradižnikovo mezgo in na hitro popražimo, nato po želji prilijemo rdeče vino ter pustimo, da alkohol izpari.
  5. Dodamo pelate ali sesekljane paradižnike, zalijemo z jušno osnovo in začinimo s soljo in začimbami.
  6. Kuhamo 20 minut na nizkem ognju, da se omaka zgosti in okusi povežejo.
  7. Postrežemo s testeninami, potresemo s sveže naribanim parmezanom in postrežemo.

 

Free Pasta Dish photo and picture

4. Vodka omaka

Vodka omaka je kremasta in rahlo pikantna različica paradižnikove omake, ki je nastala v 80. letih. Alkohol iz vodke poudari okus paradižnikov in omaki doda bogato aromo.

Najboljše testenine za Vodka omako: makaroni, penne, tagliatelle, špageti …

  • Sestavine: testenine, olivno olje, čebula, česen, paradižnikova mezga, olupljeni narezani paradižniki, vodka, smetana za kuhanje, parmezan, sol, poper, čili (po okusu), sveža bazilika.
  • Katero vino izbrati? Lahkotno rdeče vino

Postopek:

  1. Nasekljamo čebulo, česen in paradižnike.
  2. Na olju prepražimo čebulo in česen, dokler ne zadišita.
  3. Dodamo paradižnikovo mezgo in narezane paradižnike ter dobro premešamo.
  4. Vlijemo vodko in kuhamo, da alkohol izhlapi.
  5. Omako kuhamo nekaj minut, da se zgosti.
  6. Primešamo smetano, sol, poper in čili po okusu.
  7. Testenine skuhamo al dente in jih odcedimo.
  8. Vmešamo jih v omako in dobro premešamo.
  9. Potresemo s parmezanom in dodamo svežo baziliko.
  10. Takoj postrežemo in uživamo v jedi.

 

Dober tek in uživajte v čarobnem svetu testenin!