Recept za buhteljne: Mehke “debeluške”, ki nas popeljejo v otroštvo

Ste za buhteljne? Kvašeno testo, polnjeno z okusno domačo slivovo marmelado in izdatno posuto s sladkorjem v prahu, je sladica, ki se ji ne moremo in nočemo upreti. Sveže pečeni buhteljni nas spominjajo na toplo in dišečo kuhinjo naših babic, skodelico toplega mleka in brezskrbnost otroštva.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav se tovrstna idila skriva nekje daleč v spominu, jo lahko zelo enostavno obudimo, vsaj spomin na vonj in okus, saj zamesti in speči mehke in dišeče buhteljne niti približno ni tako težko, kot se zdi na prvi pogled.

Kvašeno testo ni rezervirano le za mame in babice, in če še nikoli niste mesili kvašenega testa, so buhteljni prava priložnost za to.

Če nimate domače slivove marmelade, jih lahko napolnite z marmelado, ki jo imate ali vam je najbolj všeč, lahko pa tudi s čokolado ali najljubšim namazom iz lešnikov in čokolade. Torej, kdaj boste naredili buhteljne?

buhtelj

Buhteljni – sestavine:

500 g gladke pšenične moke
20 g svežega kvasa (+ 1 žlička sladkorja in 1 žlička moke ter malo toplega mleka za pripravo kvasa)
200 ml toplega mleka
100 g masla
1 jajce
100 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
naribana lupinica polovice limone

buhtelj

Za nadev:

marmelada po izbiri
čokoladni namaz

Za posip:

sladkor v prahu za posipanje

buhtelj

Buhteljni – priprava:

V manjši skledi pripravimo kvas s toplim mlekom, moko in sladkorjem (pustimo na toplem). V drugo posodo presejemo moko, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, naribano limonino lupinico in vse skupaj premešamo.

Mleko segrejemo, dodamo na kocke narezano maslo in ga stopimo, odstavimo z ognja, ohladimo 10 minut, nato dodamo eno stepeno jajce.

Pripravljene tekoče sestavine dodamo v skledo z moko, dodamo vzhajan kvas in vse skupaj dobro premešamo (s paličnim mešalnikom ali mešalnikom z nastavkom za testo). Gnetite, dokler ne dobite sijočega, gladkega testa, ki se zlahka loči od sklede.

Skledo s testom pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo na toplem vzhajati vsaj 60 minut oziroma toliko časa, da se obseg podvoji.

buhtelj

Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino, na kratko pregnetemo, nato razvaljamo in razrežemo na 16 kosov/kvadratov. Testo jemljemo po kosih, jih nadevamo z izbranim nadevom in oblikujemo buhtelj, ki ga previdno zapremo z vseh strani, da nam nadev med peko ne uhaja ven.

Buhteljne položite na namazan pekač (okrogel ali kvadraten), pazimo, da jih ne stisnemo preveč, ker potrebujejo prostor za vzhajanje.

Pokrijemo s krpo in pustimo, da buhteljni ponovno vzhajajo (vsaj 30 minut). Pred peko jih premažemo z zmehčanim maslom.

Buhteljne postavimo v ogreto pečico na 180°C in pečemo približno 20-25 minut oziroma toliko časa, da postanejo svetlo zlato rjave barve.
Nekoliko jih ohladimo, obilno potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo s skodelico vašega najljubšega toplega napitka.

buhtelj