Himalajska sol: Kulinarični hit z razlogom

Himalajska sol je danes dovolj pogosta, da jo boste verjetno našli poleg običajne kuhinjske soli v trgovinah z začimbami.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Če še nikoli niste uporabili te soli, boste verjetno želeli vedeti, kaj je, preden jo kupite.

Ne samo, da je ta rožnata sol lepa na pogled, ampak ima himalajska sol tudi nekaj prednosti, če jo uporabljate za začinjanje hrane in v svojih receptih.

Kaj pravzaprav je himalajska sol?

Rožnata himalajska sol je nerafiniran, nepredelan surov mineral, ki izvira iz regije Punjab v Pakistanu, ki se nahaja blizu vznožja Himalaje. Kemično je zelo blizu kuhinjski soli, saj vsebuje do 98% natrijevega klorida (navadna kuhinjska sol ga ima običajno 97%-99%).

Prednosti himalajske soli

Natrij je esencialni mineral v soli in vaše telo ga potrebuje za vzdrževanje številnih funkcij, kot sta krčenje in sprostitev mišic. Dodatne prednosti vključujejo uravnavanje vsebnosti vode v telesu. Toda ali je himalajska sol za vas boljša od običajne?

O tem ni pravega soglasja. Himalajska sol je nerafinirana in zato v bolj naravnem stanju. Po nekaterih meritvah himalajska sol vsebuje več kot 84 različnih mineralov v sledovih, predvsem kalcij, kalij in magnezij. A ker je 98 % himalajske soli sestavljene iz natrijevega klorida, je drugih mineralov premalo, da bi zagotovili resne dodatne koristi za zdravje.

Kaj pa vsebnost joda in natrija?

Jod je še en mineral, ki ga telo potrebuje za vzdrževanje delovanja ščitnice in celično presnovo. Običajna kuhinjska sol je velikokrat označena kot “jodirana”, kar pomeni, da je bila sol prečiščena z majhno količino joda, kar lahko pomaga preprečiti pomanjkanje joda.

Ker je himalajska sol nerafinirana, ni dodanega joda. Naravni jod je lahko prisoten v sledovih, vendar ne toliko kot v jodirani kuhinjski soli. Kar zadeva natrij, ima himalajska sol približno enako količino natrija kot kuhinjska sol – ena čajna žlička himalajske soli ima 2200 mg natrija, ena čajna žlička kuhinjske soli pa 2300 mg.

Kako uporabljati himalajsko sol

Himalajska sol je enakega okusa kot običajna sol, zato lahko uporabite to sol v razmerju 1:1 v vseh receptih, ki zahtevajo navadno sol.

Kako sol vpliva na vaše lase?