Slani mafini z zelišči in hrustljavo slanino (RECEPT)

Slani mafini so najboljši topli, a odlični so tudi hladni – kot prigrizek za na pot ali kot popestritev na mizi s prigrizki. Ponudimo jih lahko s pomako iz kisle smetane in drobnjaka ali z domačim zeliščnim maslom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ko se prepleteta aromatičnost svežih zelišč in bogat okus hrustljave slanine, nastane popolna kombinacija za vsako malico, piknik ali brunch z družbo. Slani mafini z zelišči in slanino so enostavni za pripravo, vsestransko uporabni in vedno navdušijo.

Sestavine (za približno 15 mafinov):

  • 200 g bele pšenične moke (tip 400)

  • 60 g naribanega trdega sira (npr. parmezan, grana padano ali staran sir trapist)

  • 1 čajna žlička svežega origana

  • 1 čajna žlička sesekljanega rožmarina

  • 2 lističa žajblja, drobno sesekljana

  • 150 g slanine v rezinah

  • 2 srednje veliki jajci

  • 150 ml polnomastnega mleka

  • 16 g pecilnega praška za slane jedi

  • 45 ml oljčnega olja (ekstra deviško)

  • pol čajne žličke soli

rozmarin 2

Slani mafini so narejeni v pol ure

  1. Priprava slanine: Slanino na hitro popečemo v dobro segreti ponvi. Dodamo kanček vode, da preprečimo prekomerno praženje ali zažiganje. Ko postane lepo hrustljava, jo odstavimo in grobo nasekljamo.

  2. Priprava suhe mešanice: V večji skledi zmešamo moko, nariban sir, sesekljana zelišča, sol in pecilni prašek.

  3. Mokra zmes: V drugi posodi stepemo jajci z mlekom in oljem. Nato mokre sestavine nežno primešamo suhim.

  4. Dodatek slanine: V maso vmešamo večji del slanine (manjši del pustimo za posip po vrhu).

  5. Peka: Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki in jih napolnimo do treh četrtin z maso. Po vrhu potresemo preostanek slanine. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C (zgornje/spodnje gretje) približno 20 minut – oziroma dokler niso zlato zapečeni.