Ko se prepleteta aromatičnost svežih zelišč in bogat okus hrustljave slanine, nastane popolna kombinacija za vsako malico, piknik ali brunch z družbo. Slani mafini z zelišči in slanino so enostavni za pripravo, vsestransko uporabni in vedno navdušijo.
Sestavine (za približno 15 mafinov):
-
200 g bele pšenične moke (tip 400)
-
60 g naribanega trdega sira (npr. parmezan, grana padano ali staran sir trapist)
-
1 čajna žlička svežega origana
-
1 čajna žlička sesekljanega rožmarina
-
2 lističa žajblja, drobno sesekljana
-
150 g slanine v rezinah
-
2 srednje veliki jajci
-
150 ml polnomastnega mleka
-
16 g pecilnega praška za slane jedi
-
45 ml oljčnega olja (ekstra deviško)
-
pol čajne žličke soli
Slani mafini so narejeni v pol ure
-
Priprava slanine: Slanino na hitro popečemo v dobro segreti ponvi. Dodamo kanček vode, da preprečimo prekomerno praženje ali zažiganje. Ko postane lepo hrustljava, jo odstavimo in grobo nasekljamo.
-
Priprava suhe mešanice: V večji skledi zmešamo moko, nariban sir, sesekljana zelišča, sol in pecilni prašek.
-
Mokra zmes: V drugi posodi stepemo jajci z mlekom in oljem. Nato mokre sestavine nežno primešamo suhim.
-
Dodatek slanine: V maso vmešamo večji del slanine (manjši del pustimo za posip po vrhu).
-
Peka: Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki in jih napolnimo do treh četrtin z maso. Po vrhu potresemo preostanek slanine. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C (zgornje/spodnje gretje) približno 20 minut – oziroma dokler niso zlato zapečeni.