Ne bojte se poskusiti z izdelavo domačih njokov, recept je tako preprost, da bo uspel tudi tistim, ki se bodo prvič odločili umazati roke z moko.
Njoki s šparglji in panceto – sestavine:
900 g krompirja
1 velik jajčni rumenjak, stepen
1 ½ čajne žličke soli, razdeljeno, plus več po okusu
160 g moke tipa 00, razdeljene, plus za posipanje
110 g pancete, narezane na približno 2 centimetra dolge koščke
60 ml ekstra deviškega olivnega olja, plus še nekaj za mazanje
1 majhna rumena čebula, drobno sesekljana
450 g svežih špargljev, očiščenih in narezanih na približno 3 centimetre dolge kose
1/4 čajne žličke črnega popra
Njoki s šparglji in panceto – priprava:
Krompir dajte v velik lonec in dodajte toliko hladne vode, da sega približno dva prsta nad krompir. Na visoki temperaturi zavrite, nato zmanjšajte ogenj na srednje visoko in kuhajte, občasno mešajte, dokler krompir ni mehak, ko ga prebodete z vilicami, vendar ne tako mehak, da bi razpadel, približno 22 do 25 minut.
Krompir dobro odcedite in ga pustite stati, dokler se ne ohladi dovolj, da ga lahko primete, približno 15 minut. Lonec sperite in ga postavite na stran.
Krompir s tlačilko za krompir stisnite v srednje veliko skledo (ali ga v njej pretlačite) in nadaljujte s tlačenjem, dokler ne dobite gladkega pireja. Enakomerno ga razporedite po čisti delovni površini in pustite, da se ohladi skoraj na sobno temperaturo, približno 10 minut. Rumenjak enakomerno prelijte po krompirju in ga potresite z žličko soli in približno 80 grami moke. Zmes večkrat “prepognite” z gumijasto lopatico, nato jo potresite s preostalo moko in zgnetite v gladko testo.
Velik pekač obložite s peki papirjem, ga rahlo potresite z moko in postavite na stran. Testo razdelite na 8 enakih delov. Vsak del zvaljamo v klobaso, široko približno za prst. Narežite ga na kose, dolge od enega in pol do dva centimetra, da naredite njoke.
Njoke položite v eni plasti na pomokan pekač. Postopek ponovite s preostalimi kosi testa.
V loncu, v katerem ste kuhali krompir, zavrite osoljeno vodo in jo na visoki temperaturi segrejte do vretja.
Njoke v štirih serijah dodajte v vrelo vodo, enkrat premešajte in kuhajte približno 1 minuto, dokler se ne napihnejo in priplavajo na površje. Nato jih kuhajte še 1 minuto, nato pa jih s pomočjo žlice z režami preložite na naoljen pekač. Ponovite s preostalimi njoki.
Prihranite 1/2 skodelice tekočine v kuhanju.
Veliko ponev z nelepljivim premazom segrejte na srednji temperaturi. Dodajte panceto in jo med občasnim mešanjem pražite do hrustljavega videza, približno 6 minut. Ocvrto panceto preložite v skledo in jo postavite na stran.
V ponev, kjer se je cvrla panceta, dodajte olje in ga segrejte na srednji temperaturi. Dodajte čebulo in jo med občasnim mešanjem pražite 3 do 4 minute, dokler ne postane prozorna. Dodajte šparglje, poper in preostale pol čajne žličke soli ter kuhajte, občasno mešajte, dokler beluši ne postanejo svetlo zeleni, približno 1 minuto. Dodajte njoke in 1/2 skodelice prihranjene tekočine za njoke. Kuhajte in nenehno mešajte 1 do 2 minuti. Odstavite z ognja in po potrebi začinite z več soli.
Potresemo s hrustljavo panceto in takoj postrežemo.