Cvetovi kamilice običajno cvetijo od maja do julija, odvisno od podnebja in lokacije. To je idealen čas za nabiranje cvetov kamilice, saj vsebujejo največ eteričnih olj in zdravilnih snovi, zato je zdaj čas, da jih kar najbolje izkoristite.
Spodaj je recept za preprost kamilični liker, s katerim lahko razvajate svoje najdražje ali pa ga zapakirate kot izvirno darilo.
Kamilični liker – sestavine:
1 liter kakovostnega žganja
30 g posušenih kamiličnih cvetov
lupinica in sok ene velike limone (nezačinjene)
250 ml vode
250 g sladkorja
Kamilični liker – priprava:
V veliko steklenico dajte posušene kamilične cvetove, tanko narezano limonino lupinico in sok ene limone.
V steklenico nalijte žganje, ga zaprite in dobro pretresite. Steklenico pustite na temnem in hladnem mestu dva tedna. Vsak dan jo pretresite vsaj dvakrat, da se sestavine dobro premešajo.
Po 14 dneh tekočino večkrat precedite skozi gazo ali fino krpo, da odstranite vse delce.
V kozici segrejte vodo in dodajte sladkor. Mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi, da nastane preprost sirup.
Sirup ohladite na sobno temperaturo, nato ga dodajte precejenemu žganju s kamilico.
Dobro premešajte in pustite liker stati na temnem mestu še pet dni, da se okusi prepojijo.
Postrezite hladno.Liker je najbolje postreči ohlajenega, v majhnih kozarcih, kot prebavni napitek po obroku.
Njegov nežen okus po kamilici in citrusna nota limone zagotavljata osvežilno in pomirjujočo izkušnjo.