Kremšnite so zagotovo ena najbolj priljubljenih sladic. Za poletno različico jim dodamo sadni sloj iz višenj, malin ali jagodičevja. Rezultat? Popolno ravnovesje med sladkim in kiselkastim, med kremastim in osvežujočim.
Kremšnite, ki dišijo po poletju
Recept je zasnovan za velik pekač (36 x 25 cm), zato je primeren tako za družinska kosila kot za posebne priložnosti. Osnova so hrustljavo pečene plasti lisnatega testa, ki nosijo bogato vaniljevo kremo in sadni nadev.
Potrebujete:
Za testo:
-
500 g lisnatega testa (dva kosa po 250 g)
Za vaniljevo kremo:
-
1,5 litra mleka
-
6 rumenjakov
-
200 g sladkorja
-
4 vaniljeva sladkorja (skupaj 40 g)
-
180 g gustina
-
100 g masla ali margarine
-
5 dl sladke smetane
Za sadni sloj:
-
400 g zamrznjenih višenj ali drugega rdečega sadja
-
100 g sladkorja
-
30 g gustina
-
1 dl vode
Za posip:
-
Sladkor v prahu
Priprava, ki jo boste z veseljem ponovili
1. Pečemo osnovo:
Vsak kos lisnatega testa razvaljamo na velikost 40 x 28 cm, prebodemo z vilico in pečemo približno 15 minut na 220 °C, da postane lepo zlato rjav. To ponovimo z obema kosoma testa.
2. Vaniljeva krema:
Rumenjake stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodamo malo mleka in gustin. Preostalo mleko zavremo in mu dodamo jajčno zmes. Ves čas mešamo, dokler se ne zgosti. Ohlajeno kremo nato stepemo z maslom in postopoma vmešamo sladko smetano – tako dobimo čudovito zračno, a polno vaniljevo kremo.
3. Sadni sloj:
V kozici zavremo sadje z malo vode in sladkorjem. Preostanek vode zmešamo z gustinom ter zmes dodamo vrelemu sadju. Kuhamo še dve minuti in nato ohladimo.
4. Sestavljanje sladice:
Na spodnjo plast pečenega testa namažemo polovico vaniljeve kreme, nato sadni nadev, nato drugo polovico kreme. Pokrijemo z drugo plastjo testa in posujemo s sladkorjem v prahu. Sladico ohladimo, najbolje nekaj ur ali čez noč.