Sobotni recept: Okusne pečene tortilje, polnjene s piščancem in sirom

Mehiška kuhinja je priljubljena po vsem svetu, tudi pri nas. Ena od znanih mehiških specialitet, ki se ji le redki lahko uprejo, so priljubljene enčilade. Za tem izrazom se skrivajo pečene polnjene koruzne tortilje. Obstaja veliko možnosti nadeva, od mesnih do zelenjavnih, enčilade pa so posebne, ker jih pred peko prelijemo z omako, zaradi česar je tortilja zelo sočna. Predstavljamo recept za različico s piščancem in sirom, v kateri boste gotovo uživali.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine za pečene tortilje

8 velikih koruznih tortilj (ali pšeničnih tortilj, če vam koruzne niso všeč)
600 gramov piščančjih prsi
2 žlici olivnega olja
2 srednje veliki rdeči papriki
1 srednje velika čebula
300 gramov koruze iz konzerve
sol, poper in čili
200 gramov naribanega sira gauda (ali drugega topljenega sira)
omaka za enchilade

Sestavine za omako:
2 žlici olivnega olja ali druge maščobe po vaši izbiri
2 žlici gladke moke
400 ml jušne osnove (mesne ali zelenjavne)
100 ml paradižnikove mezge
1 čajna žlička mlete pekoče paprike
2 čajni žlički mlete sladke paprike
1 čajna žlička česna v prahu
½ čajne žličke origana
sol po okusu

Priprava

Najprej naredite omako, ki jo lahko pripravite tudi dan prej. V ločenem loncu segrejte jušno osnovo. V drugem loncu segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte moko in mešajte dve minuti. Ko moka rahlo porumeni, dodajte pekočo in sladko papriko, česen in origano ter mešajte še minuto. Nato postopoma prilivajte segreto jušno osnovo in nenehno mešajte, da razbijete grudice, ki bodo nastale, ko se tekočina združi z moko in mešanico začimb. Nato vlijte paradižnikovo mezgo, solite in pustite, da omaka vre 10 minut. Po tem jo poskusite in po potrebi solite ali začinite z dodatnimi začimbami po svojem okusu.

Čebulo olupite in drobno sesekljajte. Papriko operite in narežite na kocke. Piščanca operite in narežite na kocke. Čebulo pražite na srednji temperaturi pet minut, dokler rahlo ne porumeni. Dodajte papriko in pražite, dokler se rahlo ne zmehča, nato dodajte piščanca. Začinite s soljo, poprom, po želji dodajte malo čilija in odcejeno koruzo ter vse skupaj pražite približno deset minut, dokler piščanec ni pečen.

Pripravite nekoliko globlji pekač in ga namažite z malo olja. Zdaj začnite zlagati tortilje. Na vsako tortiljo dajte žlico ali dve pripravljene omake, piščanca in nekaj naribanega sira, nato tortiljo zvijte in jo položite v pekač. Nadaljujte, dokler ne porabite tortilj in piščanca. Preostanek omake prelijte ali namažite po tortiljah in nato potresite s preostalim naribanim sirom, ki ga lahko po želji dodatno naribate. Pecite približno 20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

Za več kulinaričnih nasvetov klik tukaj.