Vonj po jabolkih, malo cimeta in – sladica je pripravljena. Prav, malo jo je treba premešati, ampak to je tudi vse. Nič zapletenega. Šarlota z jabolki je zelo preprosta za pripravo, a hkrati izjemno okusna.
Jabolčna šarlota je sladica, ki vas bo presenetila s svojim bogatim okusom in preprostostjo priprave. Prav tako se bo odlično podala na praznično mizo kot na vsakdanjo.
Jabolčna šarlota – sestavine:
4 jabolka Granny Smith, olupljena, brez pešk, narezana na četrtine in nato na tanke rezine
1 žlica svežega limoninega soka
200 g sladkorja
100 g gladke moke
1/4 čajne žličke mletega cimeta
1/4 čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
1 ščepec soli
3 velika jajca
1/2 čajne žličke mandljevega ekstrakta
sladkor v prahu za posip
Jabolčna šarlota – priprava:
Pečico segrejte na 175 stopinj. Namažite dno in stranice pekača s premerom 20 cm.
V veliki skledi zmešajte jabolka z limoninim sokom in 25 grami sladkorja ter pustite stati 15 minut. Medtem v majhni skledi zmešajte moko s cimetom, muškatnim oreščkom in soljo. V srednje veliki skledi z električnim mešalnikom pri srednji hitrosti stepite jajca, mandljev ekstrakt in preostalih 175 gramov sladkorja, dokler zmes ni gosta in bledo rumena, 8 do 10 minut. Nežno vmešajte suhe sestavine, le toliko, da se mokre sestavine premešajo.
Jabolka enakomerno razporedite po pripravljenem pekaču, nato pa jih enakomerno prelijte s testom. Pustite stati 5 minut, da se testo malo vpije.
Šarloto pecite približno 1 uro, dokler ni zlato rjava in hrustljava na vrhu, zobotrebec, ki ga zapičite v sredino, pa pride ven čist. Prestavite na rešetko in pustite stati 15 minut.