Sestavine (za 4 osebe)
- 
250 g riža za rižoto (npr. arborio ali carnaroli)
 - 
150 g pancete (narezane na koščke)
 - 
250 g svežih gob (šampinjoni, jurčki ali mešanica)
 - 
1 manjša čebula
 - 
2 stroka česna
 - 
1 dl belega vina
 - 
700 ml vroče zelenjavne ali piščančje juhe
 - 
40 g masla
 - 
2 žlici olivnega olja
 - 
40 g naribanega parmezana
 - 
Sol in sveže mlet poper po okusu
 - 
Svež peteršilj za posip
 
Priprava:
Na olivnem olju v večji ponvi popražite narezano panceto, da postane rahlo hrustljava. Dodajte drobno sesekljano čebulo in pražite, dokler ne postekleni. Nato vmešajte nasekljan česen in gobe, ter pražite, dokler gobe ne spustijo vodo in se rahlo obarvajo.
Dodajte riž in ga pražite približno minuto, da zrna posteklenijo. Zalijte z belim vinom in kuhajte, dokler ne izpari alkohol. Nato postopoma dodajajte vročo juho – zajemalko po zajemalko – pri čemer ves čas nežno mešajte, da riž sprošča škrob in postane kremast.
Ko je riž kuhan »al dente«, dodajte maslo in parmezan ter premešajte, da se jed lepo poveže. Po okusu dodajte sol in poper. Pred serviranjem posujte s sesekljanim peteršiljem.
Nasvet:
Za bolj izrazit okus lahko uporabite dimljeno panceto ali jurčke. Rižota je najboljša sveže pripravljena, postrezite jo s kozarcem suhega belega vina.
Preprosto, okusno in pripravljeno v manj kot 40 minutah!
                    




