Rižota s panceto in gobami (recept)

Če iščete jed, ki združuje bogat okus in preprostost priprave, je rižota s panceto in gobami prava izbira. Slana aroma pancete in zemeljski ton gob ustvarita popolno ravnovesje okusov, medtem ko kremasta tekstura riža poskrbi za tisto pravo udobje v krožniku. Idealna je za kosilo med tednom ali za razvajanje ob koncu tedna – hitro pripravljena, a dovolj posebna, da navduši vsakogar.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine (za 4 osebe)

  • 250 g riža za rižoto (npr. arborio ali carnaroli)

  • 150 g pancete (narezane na koščke)

  • 250 g svežih gob (šampinjoni, jurčki ali mešanica)

  • 1 manjša čebula

  • 2 stroka česna

  • 1 dl belega vina

  • 700 ml vroče zelenjavne ali piščančje juhe

  • 40 g masla

  • 2 žlici olivnega olja

  • 40 g naribanega parmezana

  • Sol in sveže mlet poper po okusu

  • Svež peteršilj za posip

mushrooms 926272 1280

Priprava:

Na olivnem olju v večji ponvi popražite narezano panceto, da postane rahlo hrustljava. Dodajte drobno sesekljano čebulo in pražite, dokler ne postekleni. Nato vmešajte nasekljan česen in gobe, ter pražite, dokler gobe ne spustijo vodo in se rahlo obarvajo.

Dodajte riž in ga pražite približno minuto, da zrna posteklenijo. Zalijte z belim vinom in kuhajte, dokler ne izpari alkohol. Nato postopoma dodajajte vročo juho – zajemalko po zajemalko – pri čemer ves čas nežno mešajte, da riž sprošča škrob in postane kremast.

Ko je riž kuhan »al dente«, dodajte maslo in parmezan ter premešajte, da se jed lepo poveže. Po okusu dodajte sol in poper. Pred serviranjem posujte s sesekljanim peteršiljem.

Nasvet:
Za bolj izrazit okus lahko uporabite dimljeno panceto ali jurčke. Rižota je najboljša sveže pripravljena, postrezite jo s kozarcem suhega belega vina.

 Preprosto, okusno in pripravljeno v manj kot 40 minutah!

7 kosil za 7 dni v tednu