Tokrat pripravljamo rižoto, ki združuje slanost pancete, bogat okus gob in polnost parmezana. Jed, ki se odlično poda hladnejšim dnem in prazničnim večerom.
Sestavine: (za približno 4 osebe)
-
300 g narezanih šampinjonov,
-
200 g narezane pancete na kocke
-
3 žlice olivnega olja
-
3 žlice sesekljanega peteršilja
-
10 g suhih jurčkov
-
1 manjša drobno sesekljana čebula,
-
60 g masla
-
500 g arborio riža
-
250 ml belega vina
-
250 g naribanega parmezana (Parmigiano Reggiano)
-
Sol in poper po okusu
Priprava:
V globoki ponvi na olivnem olju na močnem ognju popražite gobe in panceto, dokler gobe ne rahlo porjavijo. Dodajte peteršilj, premešajte in odstavite na stran. V večjem loncu na polovici masla posteklenite sesekljano čebulo. Dodajte riž, premešajte in pražite približno minuto, da se zrna prevlečejo z maščobo. Vlijte belo vino in kuhajte toliko časa, da skoraj v celoti izpari. Nadaljujte s kuhanjem na srednji temperaturi. Kuhajte 18–22 minut, dokler riž ni kuhan na zob (al dente). Odstranite z ognja in vmešajte nariban parmezan ter preostanek masla. Mešajte, dokler rižota ni kremasta. Postrezite vroče.
Dober tek!





