Jed ima izrazito zimski značaj, a je zaradi svoje lahkotnosti primerna skozi vse leto. Poleg odličnega okusa je rdeče zelje tudi hranljivo, bogato z vlakninami in antioksidanti, zato je ta priloga dobra izbira tudi z vidika uravnotežene prehrane.
Sestavine:
-
1 majhna glava rdečega zelja (približno 700 g), tanko narezana
-
2 jabolki (kislo-sladki), narezani na tanke krhlje
-
1 srednja rdeča čebula, tanko narezana
-
50 g rozin
-
2 žlici medu
-
2 žlici rjavega sladkorja (ali še malo medu)
-
3 žlice jabolčnega kisa
-
100 ml vode ali jušne osnove
-
3–4 klinčki
-
½ čajne žličke cimeta
-
3 žlice olja ali masti
-
sol, poper

Priprava:
-
V široki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in jo na srednje močnem ognju pražimo približno 5 minut.
-
Dodamo zelje, premešamo, solimo in dušimo še 5 minut.
-
Vmešamo jabolka, rozine, sladkor, med, klinčke in cimet. Zalijemo s kisom in vodo oziroma jušno osnovo.
-
Zmanjšamo ogenj, pokrijemo in dušimo 30–40 minut, občasno premešamo ter po potrebi dolijemo malo tekočine.
-
Na koncu po okusu dodatno solimo in popramo.
Zelje mora biti mehko, z rahlo karameliziranim okusom in je odličen priloga k puranu.





