KAKIJEVA MARMELADA

Tokrat vam predstavljamo recept za kakijevo marmelado.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Marsikatero zanimivost o kakiju ste že lahko prebrali v naši rubriki Preverjamo urbane mite, v nadaljevanju pa boste izvedeli, kako pripraviti odlično, okusno kakijevo marmelado, v kateri boste lahko uživali še dolgo po tem, ko bo sezona kakijev mimo. Marmelado lahko kasneje namažete na kruh, uporabite za sladkanje jogurtov, smutijev, z njo naredite rolado, pito, namažete piškote … Idej je veliko, tako da samo pustite domišljiji prosto pot.

Sestavine: 

– 3 kg zrelih kakijev,

– 1 kg sladkorja (količina sladkorja je odvisna od tega, kako zrele in sladke kakije uporabimo),

– 2 jabolki,

– vanilijin sladkor,

– sok ene limone,

– aroma vanilije,

– rum.

Postopek: 

Zrele kakije in jabolki najprej dobro operemo, očistimo, olupimo in narežemo. Damo jih v lonec in pretlačimo s paličnim mešalnikom. V homogeno zmes dodamo sladkor, vanilijin sladkor, sok ene limone, aromo vanilije in malo ruma (po želji lahko dodate tudi malo cimeta). Postavimo na ogenj in počakamo, da zavre, nato pa kuhamo še prbl. 15 minut. Ves čas mešamo in pazimo, da se marmelada na dnu posode ne prime in zažge. Zaradi pektina v jabolkih in limoninem soku, se bo marmelada lepo zgostila. Ko je kuhana, jo nalijemo v vrele kozarce za vlaganje (pred tem jih za nekaj minut postavimo v pečico, da se segrejejo, zapremo in kozarce obrnemo »na glavo«, da se naredi vakuum.