Dorjan Marušič: EGO

Ker sem zadnjič sklenil, da nisem optimist ob zdravniški stavki, bom tokrat začel s šalo. Šalo o pesimistu in optimistu mi je pravkar povedal Rudi Bučar. Pesimist se potoži optimistu: »Grozno slabo nam gre, slabše sploh ne more biti!« Z vsem optimizmom mu odgovori optimist: »Ne tarnaj, seveda je lahko slabše!«

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ali smo res na tisti točki, ko nam preostane samo še pokati bridke šale?

 

Spet je mesec naokrog, rekordi v trajanju zdravniške stavke. Vse bolj se uresničuje moja napoved o dolgotrajni stavki. Sem realist z obilo izkušenj in nekaj znanja, nikakor jasnovidec. Enostavno, na obeh bregovih ni zaznati goreče želje po sklenitvi spora, žal s(m)o pacienti v sredini, torej v reki, vse bolj deroči reki.

Formalno gre še vedno za stavko Fidesa, po neuradnih podatkih torej vsakega  devetega zdravnika v Sloveniji. Večina torej vztrajno dela, pojavljajo se njihovi klici k razumu. Kaj sledi, če se bo uprlo večina zdravništva? Na onkološkem inštitutu navajajo, da z nadaljevanjem stavke za bolnike ne bo več poskrbljeno v sprejemljivih rokih. Kaj sledi bolnikom z rakom?

 

Vsak dan sveži podatki o številu zdravnikov, posegov, čakajočih … Kako naj se v tej poplavi novic znajdemo, komu naj verjamemo? Obseg dela naj bi se v dveh mesecih stavke povečal v primerjavi z enakim obdobjem pred letom dni: stavkajoči zdravniki so opravili za desetino več dela. Ob tem pa med stavko število čakajočih vztrajno narašča. To je posledica večjega obsega opravljenega dela, saj zelo pogosto po pregledu sledi diagnostična preiskava ali celo poseg.

 

Ob vsem tem pa vse daljši intervali med sestanki pogajalcev, tako dolgi, da že pozabijo, kdaj so se nazadnje srečali in kaj dogovorili. O resnosti namere pogajalcev ne bom sodil, žal pa doslej ni nobenega rezultata. Svetla točka je le dogovor z URI Soča o nujnih in prepotrebnih pregledih invalidov za izdajo vozniških dovoljenj. Hvala!

 

Skoraj mesec dni je, odkar se je pojavila magična beseda »mediacija«, ki je sprožila val ponudb različnih strokovnjakov, sposobnih stopiti med sprti strani za razrešitev spora. Pa je lahkotno govorjenje sprožilo plaz in streznitev: že zelo dolgo zato obstajajo poklicni strokovnjaki med odvetniki, ki poudarijo resnost in razsežnost problema. Lahkotnosti ni, potrebno bo korak po korak, od osnov in pravil k rešitvi zagate. Skratka, ta ne bo kratka!

 

Where is to much EGO, there is no GO. Kjer je ego prevelik, ni premika!