Mineštra s kozicami

Čeprav morda vreme še ni ponudilo zadnjih toplih dni, je v tem tednu tudi letošnja jesen pritisnila z nekoliko hladnejšimi temperaturami, h katerim se prileže kakšna od bolj vročih jedi. Taka je na primer mineštra s kozicami, ki ji lahko dodamo tudi feferone.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Jedi se sicer rečem gombo in izvira iz juga Združenih držav Amerike, prvotni recept pa vsebuje tudi klobaso.

Mi bomo predstavili svojo različico te mineštre, katere nepogrešljiva sestavina so kozice ali gamberi, ki jih dobimo v ribarnicah ali pa v zmrzovalnikih drugih trgovin.

Za kuho pripravimo zelenjavo, ki jo imamo na voljo, najbolje čebulo, česen, korenje, steblo zelene, bučko, papriko, paradižnik in po želji feferon. Mi smo dodali še nekaj cvetk cvetače, za zgostitev pa namesto bešamela vkuhali oranžno lečo.

Najprej na olju popražimo nasekljano čebulo in proti koncu dodamo na polovice narezan strok česna. Nato v ponev stresemo narezano korenje, bučko, zeleno, papriko in če si želimo pikantne jedi tudi feferon. Prilijemo vodo in kuhamo kakšnih deset minut, nato dodamo lečo ter solimo.

Medtem ko se jed kuha, na ponvi segrejemo olje in dodamo repke kozic, jih popečemo, nato pa jim dodamo na koščke narezan paradižnik ter posolimo. Pražimo še kakšnih pet minut, nato pa vse skupaj stresemo v mineštro in narahlo pomešamo ter na zmernem ognju kuhamo še pet minut. Jedi na koncu lahko dodamo še nasekljan peteršilj.

Količine sestavin lahko izberemo po želji. Tudi izbiro zelenjave lahko prilagajamo, prav tako gostoto jedi. Če imamo raje mineštro, ki jo postrežemo s kruhom, med kuhanjem prilijemo več vode. Lahko pa se odločimo za bolj gosto različico in jed postrežemo z rižem ali kuskusom.