Obveznega solidarnostnega prispevka ne bo

Vlada je danes odločila, da obveznega solidarnostnega prispevka, ki bi bremenil vse zaposlene in delodajalce ne glede na njihov položaj ter prizadetost v poplavah, ne bo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Minister za finance Klemen Boštjančič je danes pojasnil, da bodo namesto obveznega solidarnostnega prispevka  v okviru predvidenega zvišanja davka od dohodkov pravnih oseb dodatno obremenili tista podjetja, ki ustvarijo več.

Davek od dohodkov pravnih oseb se bo predvidoma za pet let zvišal za tri odstotne točke, z 19 na 22 odstotkov, je povedal.

V podjetjih bodo sicer še vedno lahko izvedli solidarnostno delovno soboto. Plačilo za ta dan bo šlo v proračun za namen odprave posledic poplav, delodajalci pa od teh plačil ne bodo plačali davka in prispevkov, je dejal.

Zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb namerava vlada zapisati v predlog zakona o obnovi in razvoju. Med preostalimi rešitvami v tem zakonu je Boštjančič omenil še vrsto ukrepov na področju pospešitev pridobivanja različnih dovoljenj in soglasij oz. upravnih aktov, mobilne enote centrov za socialno delo, jamstveno shemo za posojila, namenjena obnovi ter izvzetje prejetih sredstev za pomoč po poplavah iz izvršb. Predvideni so tudi različni ukrepi za gospodarstvo in občine, ki se bodo izvajali preko različnih finančnih instrumentov.

Predlog novele zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in plazov namerava vlada v obravnavo v DZ poslati v petek, osnutek zakona o obnovi in razvoju pa bo istega dne poslala socialnim partnerjem, parlamentarnim strankam in drugi zainteresirani javnosti, je napovedal.